VinAgora Felfedezettek: gyöngyszemek a Borfesztiválon

Közép-Európa bor iránytűje – így hangzik a VinAgora Nemzetközi Borverseny, Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésének szlogenje.

Közép-Európa bor iránytűje – így hangzik a VinAgora Nemzetközi Borverseny, Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésének szlogenje. Az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál ritka kincsekre bukkanhatunk, ahol a „kincs” státuszt a borverseny szigorú szakmaisága szavatolja.

 

Az itt megjelenő termelők, azok a kiállítók, akik önálló installációban ugyan nem jelennek meg a rendezvényen, de mivel kiválóan szerepeltek a borversenyen, szerettük volna, ha találkoznak velük a látogatók, ezért a VinAgora Felfedezettek standjában kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Jellemzően még kevésbé ismert, de nagyon izgalmas pincészetekről van szó, akikkel feltétlenül érdemes találkozni!

Csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészet nyitja a rendezvényt. „Mind a szőlőművelésben, mind a borkészítés folyamatában elsődleges szempont nálunk a természetesség” – vallja a borászat. És bár ez a filozófia költség- és munkaigényes, de a szőlő, majd a belőle készített bor természetes zamata kárpótol mindenkit. A 11 hektáron elterülő mátrai birtok amellett, hogy megkapta a VinAgora Legérdemesebb, környezettudatos termeléséből származó bornak járó különdíjat, aranyérmet nyert az Adél nevű Chardonnay-Furmint házasításuk.

Az első két napon találkozhatunk a Pannon Tokaj Pincészet VinAgora aranyérmes késői szüretelésű Furmintjával is. Attila, a család borász tagja azt vallja: „A bor ősidők óta az emberi kultúránk része. A bor hagyományt őriz, megtart, táplál, nevel, orvosol, barátságokat köt és ápol. Örömöt szerez, szórakoztat, kedveskedik, simogat, gondolkodtat, kérdez, és gyakran ő maga a válasz.” Ezt a szemléletet szeretnék boraikon keresztül is közvetíteni.

Szombaton és vasárnap Káli Balázs hozza el nekünk a Balaton-felvidék élettel teli, ásványos borait.

A borász minden rögöt és dűlőt úgy ismer szülőfalujában, Szentbékkállán, mint a saját tenyerét. Számára a szőlő a legfontosabb: legfőbb motivációja a tájat borító rendezett ültetvények látványa. Balatoni borászatként az Olaszrizling prioritást élvez, Balázs szerint ez a fajta jeleníti meg legjobban a Káli-medence és ezen belül a legnagyobb vulkáni tanúhegy, a Fekete-hegy jellegét. Nem véletlen, hogy a VinAgora Borversenyen is a Rolling Rock Öregtőkék Olaszrizlingje nyert ezüstérmet.

 

Szintén a hétvége házigazdája lesz a Szalóczi Pincészet, akik Tokaj-Hegyaljáról, Tállyáról hozzák el a díszes vendégsereg örömére többek között a VinAgorán ezüstérmet nyert Furmint-Hárslevelű házasításukat.  A szőlőműveléstől a bor palackozásáig mindent családon belül végeznek, apa – fia együttműködő irányításával. A több generáció közös munkája nyomán a pincészetnél a fiatalos, gyümölcsös borok mellett megtalálhatóak a hagyományos érleléssel készített borok is.

 

Négy nap, négy borászat, indulhat a kincsvadászat!