Pohártartó szütyő, és amit tudni kell róla

A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán!

A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán: a pénztárakhoz érkezve a látogatók a poharuk mellé nem kapják meg automatikusan a már jól ismert, elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól kényelmetlenebbé válik a borozgatás. A szütyők természetesen idén is rendelkezésre állnak bárki számára, de a fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerül, akik tényleg szeretnének maguknak. Nincs tehát más dolgunk, mint felkeresni a Máltai Manufaktúra Pont standját az Oroszlános udvarban, ahol egyszerűen elkérhetjük a szütyőt. A standnál pedig megismerhetjük, megcsodálhatjuk és meg is vásárolhatjuk a Máltai Manufaktúra további gyönyörű, kézzel készült termékeit.

 

De kik is készítik a Borfesztivál pohártartó szütyőit már 5 éve?

Magyarország egyik legszegényebb településén, Tiszaburán dolgozó varrónők életében az egyik sorsfordító esemény az volt, amikor a 2018-as Borfesztiválra megrendelésére negyvenezer nyakba akasztható pohártartó szütyőt varrtak. A nagy sikeren felbuzdulva a Magyar Máltai Szeretetszolgálat más hátrányos helyzetű településen is indított varrodát, varróműhelyt.

 

Ezek a néhány főt foglalkoztató, munkaszocializációt segítő műhelyek kiemelten fontos szerepet töltenek be a falusi közösségek életében. A többség számára a legkönnyebb kitörési lehetőséget jelentik abból a generációkon átívelő kilátástalanságból, amelybe beleszülettek Magyarország 300 legszegényebb településének egyikén. A Felzárkózó Települések Projekt (FETE) szerint munkaszocializáció és minőség, újrahasznosítás és közösségépítés kéz a kézben járnak a legújabb izgalmas projektben is, melynek keretei között a varrónők a lakosságtól adományként kapott munkaruhavásznat és kiselejtezett farmereket álmodnak újra, így különböző „újrahasznos” dísztárgyak, szatyrok, babzsák fotelek és puffok készülnek belőlük. Tekintsd meg Manufaktúra kreatívan újrahasznosított termékeit! Vásárlásoddal személyesen is hozzájárulsz, hogy a FETE településeken élők megtapasztalhassák munkájuk értékét, hasznosságát.