Latin-Amerika borvidékei új magaslatokba emelték a borkészítést

Fergeteges fiesták, széles sombrerok, kies kaktuszligetek, lomha lámák és izgalmas ízek. Ezek jutnak elsőként eszünkbe, azonban nem feledkezhetünk meg a szivar és a tequila mellett az argentin Malbecről vagy a chilei Carmenère-ről sem.

Az idei Budapest Borfesztiválon Dél-Amerika lesz a díszvendég: négy ország területéről mintegy 12 borászat tételeit ismerheti meg a borkedvelők serege a díszvendég standjainál. Ha szereted a francia vörösborokat, gyere, és kóstolj meg egy latinos temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy Pinot noirt! Ha pedig fejest ugranál a távoli kontinens kultúrájába, csobbanjon a poharadba egy Malbec az Andok oldalából vagy egy Tannat az Atlanti óceán partjairól. A fehérborok kedvelői se szomorkodjanak, roppanóan friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot Grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére is.

De hogy is kerül ez a sok francia fajta Dél-Amerikába? Vajon az itteni szőlőtermesztők koppintani akartak volna Európa egyik leghíresebb bortermelő országáról? A válasz ennél sokkal egyszerűbb: a francia telepesek hozták magukkal azt, amit már jól ismertek. Talán a sors fintora, hogy az Andok és az óceánok biztosította klíma miatt néhány fajta ma már itt jobban érzi magát. Így lett az egyik legrégebbi francia szőlő, a Carmenère fajta Chile zászlóshajója. Ugyanígy, valószínűleg a spanyolok is megbánták már, hogy eltelepítették az első Malbec tőkéket Argentínában, ahonnan hódító világkörüli útra indultak ezek a vibráló savú, komplex gyümölcsösségű borok.

 

A programban résztvevő pincészetek:

 

Bodegas Salentein

Mendoza, Valle de Uco, Argentína

A pincészet az argentin borvilág meghatározó szereplője. A Bodegas Salentein azon dolgozik, hogy első osztályú borokat készítsen, amelyek összhangban vannak a földdel, ahonnan származnak. A borok készítői tiszteletben tartják a természetet, amelynek az évek során a részévé váltak, így a régió sajátosságai tökéletesen tükröződnek boraikban.

 

Achaval Ferrer

Mendoza, Argentína

„Megvédjük a szőlőültetvényeinket, tiszteljük a földünket. Mert a szőlőnél többet sosem fogunk tudni, és neki köszönhető, hogy mindig jobb és jobb borokat készítünk.”

Argentína szívében, a Mendoza folyó mellett nyújtóznak az ültetvények, amelyek egy valódi örökség őrzői, és amelyekből az Achaval Ferrer világhírű, utánozhatatlan borokat készít. A több mint 113 éves szőlőtőkék értékének és jellegének megőrzésére a terroir tisztelete és a beavatkozások minimalizálása jelent megoldást.

 

Bodegas Callia

San Juan, Valle Tulum, Argentína

Íme a méltán híres Salentein borászat „kistestvére”, amelynek célja, hogy a régiót világszínvonalú borok termőhelyévé varázsolja. Állandó napsütés, simogatóan enyhe szelek, roppant változatos üledékes talaj és a hegyekből érkező kristálytiszta hóolvadék vize táplálják az itteni szőlőbirtokokat. Az ültetvények eltérő szerkezete lehetőséget teremt arra, hogy azonos területen eltérő karakterű borokat készítsenek a borkedvelők legnagyobb örömére.

 

Bodega Colomé

Salta, Valles Calchaquíes, Argentína

Argentína legidősebb, 1831-ben alapított pincészete az „altura”, azaz magaslati borok készítését helyezi előtérbe. A pincészet névadója Argentína legrégebbi, folyamatosan termő szőlőültetvénye, a Colomé, amely 2300 méter magasságban fekszik. A célközönség igényeit folyton szem előtt tartva a területre jellemző borokkal kényeztetik a fogyasztókat.

 

Amalaya

Salta, Valles Calchaquíes, Argentína

Argentína északi részén nem ritka, hogy akár 3000 méteres magasságban is találkozunk szőlővel. Az „amalaya” szó az itt élő őslakosok nyelvén azt jelenti: remény a csodára. Illik is ez a megfogalmazás az Amalaya borokra, hiszen mindegyik palack folyékony csodával teli.

 

Portillo

Mendoza, Valle de Uco, Argentína

Az Uco-völgyben legrégebben alapított és legnagyobb borászati birtok a Portillo. A borászat csapata 1200 méter tengerszint feletti magasságban készít kiemelkedő minőségű, könnyen fogyasztható, friss és gyümölcsös borokat.

 

Vina Errazuriz

Valle de Aconcagua, Chile

Don Maximiano Errazuriz 1870-ben alapította meg borászatát, ahol a minőségi borok készítésének hagyományát ma már leszármazottja, Eduardo Chadwick őrzi a család élén. Mára megvalósulni látszik a pincészet több mint 150 éves törekvése arra, hogy Chilét a világszínvonalú borok bölcsőjévé tegye. Boraik kiválóságát ugyanis már a legnagyobb nemzetközi kritikusok is elismerik.

 

Antiyal

Maipo, Valle del Maipo, Chile

„Számunkra a föld is élőlény, termékenységéhez, fenntartásához életben kell tartani."

Antiyal, azaz a Nap fia Chile első biodinamikus pincészete. Alvaro Espinoza borai a holisztikus szemlélet szerint hirdetik a chilei Maipo-völgy terroirját. A főborász munkássága a helyiek között etalonnak számít, hatására a chilei szőlőtermesztésben előtérbe került a fenntarthatósági szemlélet.

 

Caliterra Winery

Valle de Colchagua, Chile

Caliterra, a „La Calidad de la Tirrá” -ból, azaz a föld minősége szókapcsolatból származik, ami a pincészet szellemiségére utal. 1996-ban a Mondavi család és a Viña Errazuriz összefogásából jött létre. Alapítói közös álmukat akarták megvalósítani: olyan kiváló minőségű borokat készíteni, amelyek a kóstolás során a chilei természet, a terroir és a gyümölcsök teljességét tükrözik.

 

Arboleda

Valle de Aconcagua, Chile

A Viña Arboledát 1999-ben alapította Eduardo Chadwick chilei borász, aki a fogyasztóknak a borok által szeretné bemutatni az Aconcagua-völgyben egyedi terroirjainak és dűlőinek vibráló sokszínűségét.

 

Vinícola Família Geisse

Vinhos de Montanha, Brazília

Mario Geisse, chilei borász szerelme a bor iránt már gyermekkorában kezdődött, végül mikor ez a szerelem kiteljesedett a brazil pezsgőt globális attrakcióvá változtatta, a Vinícola Família Geisse égisze alatt. Szenvedélye alappilléreiként a Pinot noir és a Chardonnay fajták szolgálnak, melyekkel célja az idő előrehaladtával szépen fejlődő, magas minőségű pezsgők készítése.

 

Bodega Garzón

Garzón, Uruguay

Brazília és Argentína között fekvő Uruguay a latin-amerikai borvilág egyik legfontosabb országa. Mérsékelt éghajlati övben való elhelyezkedése az ország egész területén kedvez a szőlőtermesztésnek. Ez a Garzón pincészet hazája, amelynek az Atlanti-óceán szomszédsága különleges mikroklímát teremt.

 

 

Dél-Amerika ízei a Budapest Borfesztiválon

 

Latin-Amerika konyhájáról az ínycsiklandó tengeri herkentyűktől kezdve a változatosan elkészített krumplival körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik. A kisebb-nagyobb számban előforduló afrikai, spanyol, olasz és keleti népek alakították ugyanis a területre jellemző kultúrát, így a gasztronómiát is. Az idei Borfesztiválon a NEMO Étterem és a Smokey Monkies BBQ is lehetőséget kínál a díszvendég ételeinek felfedezésére, megismerésére.

 

 

NEMO Étterem

 

Négy tradicionális fogással is készül a díszvendég halas standja:

A choritos Dél-Amerikában különösen elterjedt kék kagyló, amit előszeretettel tálalnak különféle köretekkel. Nálunk a vendégek kétféle elkészítési módot is megkóstolhatnak.

Az étterem kínálata:

 • Choritos főzve, fehérborban
 • Choritos con arroz (rizzsel)

 

Egy másik nagy klasszikus a latin-amerikai konyhában a ceviche, vagy cebiche, egy friss nyers halból készült fogás, amit ajíval (chili paprikával) fűszerezve, citruslevelekben tálalnak. Az Ecuadorban és Chilében is népszerű ceviche Peru nemzeti örökségének része: június 28-a Nemzetközi Ceviche Nap.

Az étterem kínálata:

 • Ceviche lazacból, friss lime-os, zöldséges raguval

 

Azok számára is készül finomsággal az étterem, akik jobban kedvelik a hagyományosabb, kontinentális konyhát. Az ő kedvükért készül a Dél-Amerikában is nagyon népszerű pescado frito, vagyis rántott tengeri hal, amit sült krumplival és különféle szószokkal tálalnak a NEMO Étterem standjánál.

Az étterem kínálata:

  • Pescado frito

 

 

 

Smokey Monkies BBQ

 

A Smokey Monkies BBQ neve ismerős lehet azok számára, akik korábbi években is meglátogatták a Borfesztivált. A visszatérő gasztronómiai kiállítónk idén Dél-Amerika ízeit is belecsempészi a nagy népszerűségnek örvendő szendvicseibe, ám nem okoz csalódást a klasszikus ízek kedvelőinek sem.

Az étterem kínálata:

   • BBQ szendvics
   • Chilei fehérkolbászos, chimichurris szendvics
   • Argentín marhahúsos szendvics