A Borfesztivál idei díszvendége a borászat bölcsőjeként is emlegetett Georgia, a borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok hazája. Ismerd meg az évezredekkel ezelőtti technológiáját, ősi eljárásait, amellyel a mai napig is készítik boraikat, egyedi, különleges gasztronómiáját és hagyományőrző kulturális programjait.
Georgia borkultúrája iránt érdeklődők minden nap különböző tematikájú mesterkurzus keretében ismerkedhetnek meg ősi borászati technológiáival, karakteres boraival a borrégió hazai szakértője, Petzold Attila előadásában. Az 1 órás mesterkurzusok csütörtöktől szombatig 18:45-től, vasárnap 16:45-től kezdődnek a Halászó gyerekek teraszán (1-es stand).
Az előadáson bemutatott borok minden délután kóstolhatók a Borfesztivál Díszvendégének standjánál (1-es stand) 16 és 22 óra között.
A Borfesztivál minden napján különböző zenei és táncfellépők előadása gondoskodik arról, hogy valóban átélhessük e gazdag kultúrával rendelkező ország varázslatos történelmét.
Georgiai borok mellé érdemes lesz megkóstolni az ország különböző tájegységeire jellemző, tradicionális konyháját is. A Hachapuri Étterem autentikus menüsora igazi kulináris élményt nyújt a különleges ízek kedvelőinek.
Ízelítő a gasztronómiai kínálatából:
- A HINKALI (vagy khinkali) húsos tésztabatyu a georgiai konyha egyik legnépszerűbb étele.
- A HACHAPURI az egyik legkedveltebb georgiai étel és széles körben nemzeti ételként tartják számon. Fogyasztása kézzel történik, a tésztát letörve a forró sajtba mártva.
- Az IMERULI sajtos lepény élesztővel készített tésztából és különleges sajt kombinációjából készül kemencében sütve.
- Georgia híres grill, vagyis MTSVADI ételeiről is, melyet tradicionálisan faszén fölött, nyárson grilleznek. A húskockákat különleges keverékben pácolják. Ezt most friss zöldségekkel SHOTI formában kóstolhatják meg az érdeklődők.
- A georgiai konyha elismert vegetáriánus fogásairól is, a fesztiválon PHALI-zöldséges diókrémek és BADRIJANI-töltött padlizsánszeletek kerültek fel az étterem menüsorára.