Visszatérés a Budavári Palotanegyedbe

A Nemzeti Hauszmann Program részeként egymás után születnek újjá az egykori csodálatos épületek és történelmi helyszínek.

Támogatói tartalom | 2023. 08. 07.

Pár éve még a budai Vár világörökségi helyszínéhez méltatlan, Tabán felé néző romos telkei fogadták azokat, akik a Dísz tértől sétáltak az Oroszlános udvar felé. A Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően mára elkészült a Főőrség és a Lovarda épülete; megújult a Csikós udvar és a Mátyás kútja is a Hunyadi udvarban. 2021.augusztus 20-ika óta pedig a nagyközönség számára újra látogatható a Budavári Palota elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobája, a Szent István-terem, amely a megújult déli összekötő szárnyban helyezkedik el.

A Hunyadi udvar nyugati oldalán közel ötven év után ismét teljes szépségében áll az egykori Főőrség épülete, ahol étterem és kávézó, illetve kulturális rendezvény- és kiállítótér kínál kellemes időtöltést a Várban élőknek és az ide látogatóknak.  A XIX. és XX. század fordulóján elkészült Főőrséget Hauszmann Alajos tervezte. Az impozáns épületen a II. világháború jelentős, de nem végzetes sebeket hagyott, helyreállítása helyett azonban 1970-ben elbontották. Az épület 2020-ra az eredetivel megegyező külső homlokzattal, de a 21. század technológiai elvárásainak megfelelően született újjá a Nemzeti Hauszmann Programban.

A Főőrség Kávéház teraszáról a Mátyás kútja, Strobl Alajos szobrászművész 1904-ben alkotott mesterműve, a „budai Vár Trevi-kútja” csodálható meg.

A korábban átadott neoreneszánsz Stöckl lépcső mellett, a 2022 tavaszára elkészült Hauszmann-féle rámpa biztosít újra élő a kapcsolat a Lovarda és a Főőrség bejárati szintje között, vagyis a Csikós udvarról a Hunyadi udvarra gyalog, kényelmesen és akadálymentesen lehet feljutni.

A Csikós udvarban a névadó szobor fogadja a vendégeket. Ifj. Vastagh György Lovát fékező csikós nevű alkotását restaurálását követően 2019-ben helyezték vissza eredeti helyére. Mögötte áll az 1902-ben, ugyancsak Hauszmann Alajos tervei alapján emelt Lovarda, amelyet 1950-ben tettek a földdel egyenlővé, és amely 2021 szeptemberétől multifunkcionális rendezvénytérként működik majd. Megcsodálhatóak benne Róth Miksa hatalmas, színes üvegablakai és a rekonstruált fa díszmennyezet.

Az újjászületett Csikós udvar dél-nyugati részén fekszik a Budavári Palotanegyed egyik legeldugottabb, egyben leghangulatosabb része, a Török kert. Az újonnan kialakított kertben gazdag növényvilág várja a látogatókat. A tervezésekor nagy gondot fordítottak a mediterrán mikroklímával rendelkező kert flórájának kialakítására. A keleties hangulatot az öt színben pompázó rózsabokrok, fügefák, illetve a mór mintákat idéző díszszökőkút biztosítja. A Budavári Palotanegyed helyreállításának újabb állomásaként megújult a kertet lezáró Karakas pasa tornya is, amelyben információs pont, ajándékbolt, teraszos kávézó és mosdó várja a látogatókat.

A megújult helyszínek kényelmes és akadálymentes megközelítéséről  két óriáslift gondoskodik, így  a Palota útról a Csikós udvar teraszára könnyedén fel lehet jutni, ahonnan lépcsőn, rámpán, vagy újabb lift segítségével érhető el az Oroszlános udvar szintjére. Ebből az udvarból már csak pár lépésre van a Budavári Palota újjászületett csodája, a Szent István-terem. A történelmi helyiség a második világháborúban teljesen elpusztult, de ma újra látható az az önálló műalkotásnak is beillő terem, amely korának iparművészeti csúcsteljesítménye volt. A Budavári Palota egykori dísztermeinek sorából ez az első, az eredetivel megegyezően újraalkotott belső tér, amelyet az egész épületegyüttes helyreállítása során több is követni fog.