Új élményekkel vár minden borrajongót a Budapest Borfesztivál

Több, mint 30 év tapasztalat, minden évben több tízezer látogató, a legkiválóbb hazai borászatok és prémium fogások a lehető legimpozánsabb környezetben. Ez a Budapest Borfesztivál.

Borfesztivál Extrák | 2023. 08. 10.

„Ugye találkozunk a Borfesztiválon?” – kérdezi Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál igazgatója köszöntőjében. A kérdést, amit egyre gyakrabban tesznek fel nekünk, amiről egyre gyakrabban beszélnek évről évre és amire a válasz szinte már mindig: igen! Mert ez a reakciója mindazoknak, akik egyszer ellátogattak Európa egyik legszebb, legimpozánsabb környezetében megrendezett borfesztiváljára.

A 32. Budapest Borfesztivál idén szeptember 7. és 10. között kerül megrendezésre a gyönyörű, Budavári Palota teraszain káprázatos dunai panorámával a háttérben. Szem előtt tartva a vendégeink igényeit, idén exkluzív újdonságokkal készülünk, hogy évről évre új élményeket tudjunk biztosítani. 2023-ban is kiemelt figyelmet szentelünk a borfogyasztók borkulturális ismereteinek fejlesztésére, amely különböző, új interaktív programok keretében valósul meg a VinAgora & Kóstolom Interaktív Bortér sátrában, valamint a közösségi média felületeinken is egyre több alkalommal osztunk meg tartalmakat ebben a szellemben.

Kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb újdonság a VIP terasz lesz, melyet idén megnyitunk a nagyközönség számára is, valamint a vasárnap debütáló Sunday Brunch a legelegánsabb programjaink részét fogja képezni.

Tavaly Észak-Amerika borai mutatkoztak be, idén pedig Dél-Amerika borkultúráját ízlelhetik meg a külföldi borok szerelmesei Uruguay, Argentína, Chile és Brazília képviseletében.

Hatalmas büszkeséggel tölt el bennünket, hogy egyre több külföldi turistát vonz a Budapest Borfesztivál és sokukat hosszú évek óta visszatérő vendékgént üdvözölhetünk a fesztiválon.

 

Íme Zilai Zoltán kezdő és haladó borkedvelőkhöz írt köszöntője:

„Ugye találkozunk a Borfesztiválon?”

 

…hallom egyre gyakrabban a környezetemben ezt a szinte evidenciaként föltett kérdést. Örülök neki, mert azt mutatja, hogy fesztiválunk három évtizedes történetében egy újabb, alapvető változásnak lehetünk tanúi.

A borfogyasztók edukációja, a borkultúra fejlesztése, a kultúra kiemelt képviselete mellett már a közösségi élményszerzésre is hangsúly került. Emblematikus, népszerű társadalmi eseménnyé váltunk, ahol baráti körben, hangulatban találkoznak az emberek, ahová társaságban jönnek a látogatók, nagy cégek invitálják partnereiket, hogy az üzleti kapcsolatokat a személyes viszonyok erősítésével építhessék még sikeresebbé.

A közönségünk egyre inkább közösséggé formálódik, persze nem egy nagy, hanem sok kis közösség megjelenésével. Érkeznek a borimádók, a művészek, az üzletemberek, a diplomaták, a társadalom fontos és befolyásos tagjai, akik társaságukkal közös élményeket gyűjtenek. Összeköti őket a hely szelleme, a borok és ételek finomsága. A közvetlen, felszabadult hangulatban új barátságok, kapcsolatok születnek, a spontán beszélgetések nyomán szélesedik a látókör.

A külföldi látogatók száma ismét növekszik, és egyre több a visszatérő turista, akik számára a Budapest Borfesztivál egy különleges, egyedi, máshol nem megtapasztalható rendezvény, igazi hungarikum!

A látogatói igények változása természetesen alakítja a fesztivál programkínálatát, a lebonyolítás körülményeit, a szervezői szempontokat. A kínálat kiemelkedően sokszínű, de ezen belül is a pezsgők, a nemzetközi márkák jelenléte mutat növekedést. A tavaly nagyon sikeres Chef Market Gourmet Udvar ismét különlegességekkel készül, sőt a meghívott fine dining éttermek a fesztivál utolsó napján, vasárnap délelőtt pezsgős Sunday Brunchra várják az ínyenceket.

A borkultúra ápolása, egy kis szórakoztató ismeretátadás pedig a VinAgora Borkvíz Bárban kap kiemelt helyet.

Az újdonságok körét idén is szélesítik a vendégországok, most Dél-Amerika meghatározó bortermelői mutatkoznak be – Chile, Argentína, Brazília és Uruguay legszebb termékeikkel kínálnak emlékezetes élményeket.

Mindezek után már szerintem sem lehet kérdés: találkozunk a Borfesztiválon!

 

Zilai Zoltán

a 32. Budapest Borfesztivál igazgatója