Rácz Jenő - A sokoldalú séf

„Szakmabeliként nagyon szeretem a borokat!” 

Támogatói tartalom | 2022. 08. 15.

... a borász: Paulus Rácz Jenő Selection borok kaphatóak az INTERSPAR üzleteiben

Évekkel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék a saját nevemmel fémjelzett borokat piacra dobni. Molnár Pállal, a Paulus Borház tulajdonosával a Budapest Borfesztiválon találkoztam először. Egy borfesztiválra rendszerint olyan gondolattal megy ki az ember, hogy azt vadássza, hol tud minél jobb bort inni – én ezt náluk találtam meg.

Meghívtak magukhoz Mórra, és valahogy így kezdődött el a közös munka. Ebben én is aktívan részt veszek a szőlőválogatástól a kóstolásokon át a palackozásig: együtt döntjük el, melyik az az irány, amelyik leginkább megfelel a velük szemben támasztott minőségi elvárásomnak. Mert abból nem engedek, hogy csak arra a borra kerülhet rá a Rácz Jenő név, amit én jóváhagyok.

... a sommelier

Mindkét éttermemben magas szakértelemmel rendelkező sommelier kollégák dolgoznak, akikben én maximálisan megbízok. Míg a fogyasztói oldalt képviselem, ők az eladhatóságot is nézik. Az általunk készített ételek ízvilágát minden esetben én alakítom ki, az én receptjeim alapján készülnek. A sommelier kollégáknak elmondom nagyjából, hogy milyen ízprofilról beszélünk; ők hozzák a borokat, majd többkörös kóstolókat tartunk. Az ő tudástáruk persze sokkal nagyobb, mint az enyém, így sok esetben jönnek olyan meghökkentő ötletekkel vagy éppen kis pincéktől nagy címkékkel, ami nekem soha eszembe sem jutna. Én annyit tudok megállapítani, hogy amit kóstolok, az az adott étellel finom-e. De az igazi know-how az ő kezükben van.

…és otthon

Amikor eldöntöttem, hogy együttműködünk a SPAR-ral és a Regnum Húsüzemmel, elég sok tesztet végeztem – még a konkurencia összes termékét is megkóstoltam. Nem viccelek, tényleg a legjobbnak gondolom a SPAR termékeit, úgyhogy amikor grillezünk a családdal vagy a barátokkal, akkor mi is ezekből választunk. Az én termékprofilom központjában idén a különböző ízesítésű sertéstarja áll, amihez viszont nem a legkönnyebb a borválasztás. Egy testesebb vörösbor elviheti az ízvilágot, míg a fehérborokban nincs meg esetenként az a fajta gyümölcsösség, ami szükséges lenne. Azt gondolom, hogy egy jó minőségű rozé – és ha már szóba került a Paulus, akkor például a SPAR és a Borkultúra Kft. közös Rosalia fesztivál pályázatára készített limitált tételük, a Rosalia Rosé – sokkal könnyebben párosítható egy sertéstarjához.


ÉGTÁJAK ÍZEI

SPAR és INTERSPAR üzleteiben kapható fűszeres tarják:

Marokkó kincse névvel, Ras el hanout-stílusú fűszerrel, melybe szerecsendió-virág, zöld kardamom és kurkuma is került. Szamuráj névvel, Togarashi-stílusú fűszerrel, ebben espelette paprika, szárított narancshéj és mák is megtalálható, Szecsuáni mámor névvel pedig kínai stílusú fűszerrel, benne szárított mandarinhéj, szecsuáni borssal és fokhagymával.

A fűszerkeverékek a húsok mellé vannak csomagolva, nincsenek a termékek előre bepácolva.