Járt utat a járatlanért elhagyni?

A nagy nevek mellett idén a kiállítók közel 20%-a először áll a standok mögött a Budavári Palotában – most közülük három „újonccal” is beszélgettünk.

Támogatói tartalom | 2023. 08. 15.

Idén a hazai borkultúra előre mozdításába fektetett erőfeszítéseink a borszakmai programok szervezése mellett abban is megnyilvánul, hogy még több borászatnak adunk lehetőséget a fesztiválon való bemutatkozásra.

Ismerjetek meg néhány visszatérő régi barátot és új arcot is a Budapest Borfesztiválon!

 

Borászat neve:

Lisicza Borház, Pécsi borvidék

Aki válaszol:

Lisicza Sándor, tulajdonos-borász

 

Vannak borvidékek, melyek néha kevesebb figyelmet kapnak, úgyhogy most rajtuk a reflektorfény! Sándor, hogy kezdődött a pincészet története?

 

A Pécsi borvidéken tevékenykedünk, azon belül is Helesfán, a Szigetvári körzetben. Családi borászat vagyunk, édesanyám és édesapám is szőlészként végeztek, magát a pincét és a szőlőterületet pedig édesanyám családjától örököltük. Nagyon kalandos a története, ugyanis a felmenőim még az 1900-as évek elején vették meg az ültetvényt, de ezt az államosítás során kivágták. A 90-es évek végén kezdődött meg az újratelepítés, a régi pince felújítása és egy modern borászati üzem kialakítása.

 

Miért döntöttek úgy, hogy idén kiállítóként részt vesznek a Budapest Borfesztiválon?

 

Igazából mi régen már jelen voltunk a Borfesztiválon, de pár éve problémák merültek fel a pincészetnél, váratlanul lebetegedett a pincemesterünk, és egyszerűen nem volt kapacitásunk a pince működtetésére. Aztán idén eljött az ideje, hogy ismét bekerüljünk a vérkeringésbe: elkezdtünk újra fesztiválokra járni, hogy népszerűsítsük a borainkat és személyesen is megszólítsuk a borkedvelőket.

 

Sokunk örömére a legjobb döntést hozták, hiszen a Lisicza Borház régen is kiváló borokat készített. Örülünk a visszatérésnek. Mit várnak leginkább a rendezvényen való megjelenéstől?

 

Részint a régi kapcsolatok felelevenítését, illetve reményeink szerint új ismeretségeket is építünk ki majd. Szeretnénk, ha a borászat közvetlenül is találkozna a borkedvelő közönséggel, és lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy velünk együtt kóstolják meg a borainkat, hiszen a közös élmények mindenki számára feltöltődést jelenthetnek. De nem csak a Borfesztiválon, hanem Pécsett, a pincénknél is szeretettel várunk mindenkit.

 

Borászat neve:

Nap-Völgy Élménybirtok, Egri borvidék

Aki válaszol:

Kovács Zsófia, alapító, kommunikáció

 

Az Egri borvidék számos apró kincset rejt, jó volna ismerni minden pince minden hordójának történetét. Mi a Nap-Völgyi titkok?

 

Az Egri borvidéken, nagyjából héthektárnyi terület fölött őrködünk. Ez azért elég picike, ennek az egyik oka, hogy egy családi vállalkozásról van szó, amelynek az alapköveit gyakorlatilag a szüleim tették le. Édesapám jó ideje arról álmodozott, hogy időskorában akkor szeretne egy kis szőlőt és egy hozzá tartozó borospincét. És hál’ Istennek, azért az öregedést nem kellett megvárnia, mert anyukám gyorsabb volt, és az 50. születésnapján egy zsebkendőnyi telekkel lepte meg édesapámat. Igazából innen indult el az egész. Egerben a Szépasszony-völgy részhez tartozunk, de kicsit fölötte vagyunk, tehát valamennyire azért a városban, mégis távolabb a zajos nyüzsgéstől. A zsebkendőnyi területből azóta lett egy héthektáros ültetvény, egy igazi mediterrán hangulatú boros birtok. Nagyon sokat utaztunk Olaszországba, és ennek a lenyomata látszik az ízlésünkön és a borainkon egyaránt.

 

A mediterrán ízvilág sokunk kedvence, telitalálat! Mi a család mottója, amellyel a borkedvelők szívét szeretnék megnyerni?

 

Kifejezett mottóként egy mondatban nagyon nehéz összefoglalni azt, amit képviselünk. Talán azt mondanám, hogy credoként arra szoktunk hivatkozni - picit klisének hangzik, de mégis komolyan gondoljuk -, hogy az emberek sajnos főleg a materiális dolgokat keresik az életben, és csak pillanatnyi impulzusokra éhesek. Mi ezt szeretnénk ezt megfordítani, és hosszú távon értéket és élményt adni, figyelmességet a monoton vendéglátás helyett. Azt szeretnénk, hogy akik vendégként eljönnek hozzánk, úgy érezzék, mintha hazajönnének, a nyugalom szigetére.

 

Miért lett vonzó mégis a nyugalom szigetének egy nagyvárosi borfesztivál?

 

Egyrészt amikor még vendégként látogattam ki, mindig nagy csodálója voltam a Borfesztiválnak. Döbbenetes a környezet, ahol ez helyet kap, és öröm lehet ott nemcsak látogatónak, de kiállítónak is lenni. Egészen más miliője van, mint a vidéknek. Ilyenkor mindig irigykedve néztem a borászokat, és arról ábrándoztam, hogy ha lesz rá alkalom, akkor mi is itt leszünk. Másrészt pedig még annyira kicsi szereplők vagyunk, és újak, hogy nagyon szeretnénk, ha minél többen megismernének minket, és lehetőségünk lenne új vendégekkel találkozni.

 

Ezek szerint annyira kicsi és fiatal még a borászat, hogy más boros eseményen még nem is vettek részt?

 

Kétirányú a válaszom, mert egyébként általában az egri borvidéki rendezvényeken jelen vagyunk, a helyi erőinket erősítjük és képviseljük. Alapvetően nem célunk például a bor értékesítésnél sem, hogy minden áruházban, minden boltban, viszonteladónál jelen legyünk. Eleve nem is nagyon tudnánk, mert annyira kevés, évi nagyjából húszezer palackot készítünk, a pincészetünk nem egy nagyágyú, nem is szeretnénk többet. Inkább kisebb körben szeretnénk, akár viszonteladóknál, akár rendezvényeken részt venni, és abban bízunk, hogy a kevés, de magasan pozícionált eseményeken magunkhoz tudjuk csalogatni az embereket, és borainkkal a szívükbe lophatjuk magunkat egyszer s mindenkorra.

 

Borászat neve:

TÓTHBORBIRTOK, Egri borvidék

Aki válaszol:

Dr. Tóth Béla, alapító-tulajdonos

 

Mint derült égből a villámcsapás, úgy érkezett a bortársadalom köztudatába az elmúlt hónapokban a Tóthborbirtok. Csak pislogunk, és azt kérdezgetjük egymástól, hogy ők kicsodák, honnan érkeztek a Földre?

 

Valóban nagyon fiatal borászat vagyunk abból a szempontból, hogy tavaly jelentünk meg először a TÓTHBORBITOK név alatt saját borokkal, tehát mondhatni, hogy még csak egy éve vagyunk a piacon, de csapatunk közös szakmai munkája már 2014-ben elkezdődött. Mint bort szerető, borértő ember, voltam már látogatóként többször a Borfesztiválon, már az első években, amikor a Vörösmarty téren szervezték. A Győr melletti Pannonhalmán található borászatunk alapító-tulajdonosaként most már nem csak kedvtelésből veszek részt a színvonalas rendezvényen, hiszen kiváló lehetőségnek tartom a szakmai kapcsolatépítésre és a szélesebb borfogyasztó publikummal való találkozásra.

 

Szerencsés ország vagyunk, ahol ennyi kiváló borász él és dolgozik. Pannonhalmán sincs ez másként, mindenki igyekszik egy kicsit kitűnni a többiek közül. Önöknek mi a taktikája?

 

Próbálunk újdonságokkal megjelenni, valami olyat csinálni, amit más nem. Ezért telepítettünk Furmintot, elsőként itt Pannonhalmán. Emellett a borvidékünkön csak mi készítünk pezsgőt, terveim szerint ezeket kóstolhatja is majd a nagyközönség a rendezvényen. A magas minőséget maximálisan szem előtt tartva célunk mindig valami olyat felmutatni, amire az emberek felkapják a fejüket. És hát szerencsére jó lendületet vett a Furmint, megkapta „Pannonhalmi Borvidék Legjobb Fehérbora” címet és rengeteg érmet nyertünk vele külföldön is. Legutóbb, hatalmas büszkeségünkre a világ egyik legnevesebb borversenyén, a londoni International Wine Challenge (IWC) megmérettetésen aranyérmet szerzett borbirtokunk zászlóshajó bora. A pezsgővel is hasonló ambícióink vannak, hogy sikerüljön valami különlegeset alkotni.  A munka pedig nem áll meg, az alkotó sosem pihen, hiszen hamarosan érkeznek új tételeink, a vörösborok, további prémium kategóriás borok, természetesen a tőlünk telhető legmagasabb minőségben.

 

Hogy viselik a hirtelen jött nagy népszerűséget?

 

Szerencse vagy nem szerencse kérdése, az azonban kimondható, hogy egészen hamar magával ragadott minket a szakma körforgása. Meghívást kaptunk a Rosalia Borpiknikre is, sokan megkerestek már minket fesztiváloktól, rendezvényektől, így augusztustól november közepéig betelt a naptárunk, nem nagyon lesz szabad hétvégénk. Ezek között vannak országos és vannak helyi rendezvények is, a legkisebbtől a legnagyobbig számunkra egyaránt fontos, hogy mindegyiken ott legyünk és bemutatkozhassunk személyesen is. Szerencsére megvan a lendület, az energia, de azért reméljük, hogy a Budapest Borfesztivál nagy kiugrás lesz számunkra is.