Egy különleges varroda, különleges varrónőkkel

Tiszaburai varrónők készítettek negyvenezer kiegészítőt a Borfesztiválra, akiket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karolt fel. Nekik köszönhetően lett ugyanis állandó munkahelyük, így ma már női szabóként dolgozhatnak a helyi varrodában.

Támogatói tartalom | 2019. 08. 27.

Hihetetlen büszkék a tiszaburai asszonyok arra, hogy az ő termékeiket használják a Budavári Palotában, és hogy amit varrtak, az értékesnek számít a fővárosban – mesélte dr. Németh Nándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat területfejlesztéssel foglalkozó munkatársa, aki azt is hozzátette, hogy terveik szerint a varrónőket elhozzák a Budapest Borfesztiválra, hogy saját szemükkel is láthassák, hová készítették a pohártartó szütyőket.

Közös projekt

A Szeretetszolgálatnak és a Borfesztiválnak nem ez az első közös „projektje”. Tavaly például a gödi Topházban élő kétszáz súlyosan fogyatékos ember javára ajánlották fel a hagyományos Jótékonysági Borárverés bevételét. A mostani összefogással a munkahelyteremtés, a felzárkóztatás került előtérbe, a szolgálat egyik fő küldetése ugyanis a társadalmi kirekesztettségben élő csoportok, települések segítése. Jelenlét Programjukkal a legszegényebb falvakban élő családoknak segítenek visszatérni a munka világába. Egy település attól élő, hogy van ott munka, van jövedelemtermelő képesség – mutatott rá Németh Nándor.

Hol és kik készítik a szütyőket?

Tiszaburán a helyszíni szemlék után egyértelművé vált a Szeretetszolgálat munkatársai számára, hogy a munkahelyteremtés mellett a felnőttképzésbe is bele kell vágniuk, hiszen sok olyan ember él ott, főként nők, akik a családi kötelezettségeik miatt nem tudnak egyszerre új szakmát tanulni, és vállalni az ingázást is, így egyáltalán nincs esélyük a lakóhelyüktől távolabb munkát vállalni, új szakmát kitanulni. Két olyan üzemet építettek végül, melyek a termelés mellett kiválóan működnek gyakorlati képzőhelyként is, és ahol elvégezhetők az OKJ-s tanfolyamok is. Így lett Tiszaburán egy varroda és egy asztalosüzem. A varroda tavaly lett kész, itt szerezték meg 2018-ban azok a nők is a női szabó képesítésüket, akik a szütyőket készítették.

Varroda

A munka gyümölcse

A borfesztiválos megrendelés volt az első nagy munkája a varrodának: a negyvenezer darab termék készítése hónapokba telt, ám arra tökéletes volt, hogy az ott dolgozó asszonyok „élesben” is kipróbálhassák magukat és megszerzett tudásukat. Ma már jó hangulatban várják, hogy jöjjenek a következő megrendelések – tette hozzá Németh Nándor. A szütyők szabását egy másik kis műhely készítette Pátyon, Tiszaburára már a leszabott anyag került. Az üzemvezető, Balla Gyuláné Irén egyben a minőségellenőr is: nyugdíjas varrónő, ma pedig ő a tiszaburai üzem egyik motorja. Ő tanította be a munkát a varrónőknek, akikkel szót ért, ugyanakkor határozott is: nem adna ki olyan munkát a kezéből, ami minőségileg nem kifogástalan.

Használják sok szeretettel az idei Borfesztivál szütyőit!

Magyar Máltai Szeretetszolgálat