A budai Vár rejtett útjai – pincerendszertől a kupoláig

Nyaralj itthon, és fedezd fel az újjászülető Budavári Palotanegyedet vezetett séták keretében!

Támogatói tartalom | 2020. 08. 05.

Idén nyáron a hazai úticélok kerülnek előtérbe, a megújuló budai Vár és környezete pedig mindenki számára tartogat izgalmas programokat, új élményeket, és rejtett csodákat. Tematikus sétákon ismerkedhetsz meg Buda borászati történetével, sőt, az elsők között járhatod be az újjáépült impozáns Lovardát. Ha a történelem szerelmese vagy, itt az alkalom, hogy megismerd a páratlan szépségű Habsburg nádori kripta titkait is, vagy – egybekötve a Palota kupolájának meghódításával – a Magyar Nemzeti Galéria kulisszáit.

Budai Várséták
A Budai Vársétákon feltárulnak a Vár eddig ismeretlen útjai. A Várkapitányság sétavezetői elvezetnek a hajdani pompás Királyi Kertekbe, bemutatják az uralkodók és államfők lakhelyét, és a korábbi pincék titkai után kutatva még a föld alá is elkalauzolnak. A budai Vár közel 800 éves történetének legérdekesebb epizódjait megismerve betekintést engednek az építés és rombolás időszakaiba, valamint a Budavári Palotanegyedet és környezetét megújító Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztéseibe.

Borral folyó Kánaán
Borral folyó Kánaán
A Várnegyedben és a nyugati pincerendszerben vezetett sétán megtudhatod, hogy hová tűnt a budai borvidék és milyen volt a budai bor. Megismerheted Buda borászati történetét az első szőlőtőkéktől egészen a Borfesztiválig. Hallhatsz kerülőkről, vincellérekről és korcsolyásokról, a séta végén pedig a korábbi pincékben megnézheted, hogyan tárolták az itt lakók a méltán híres nedűt, és egy pohár finom vörösbort is elfogyaszthatsz.

Izgalmas új séták indultak
Különleges helyszínekkel bővült a Budai Várséták programkínálata. A Hauszmann paripái című sétán először látogatható az újjászületett Lovarda, és többet is megtudhatsz a Csikós udvar és épületeinek történetéről, építészeti érdekességeiről, a századfordulós Buda mindennapjairól. Ismerd meg a nádori kripta rejtelmeit a Habsburgok és holtak című sétán és fedezd fel a palota egyetlen, háborúkat követően is épen megmaradt részét! A Mesterművek panorámával című sétán a Galéria mindennapjaiba nyerhetsz bepillantást, és felviszünk a Budavári Palota kupolájába is, ahonnan páratlan kilátás nyílik fővárosunkra.

Programjainkról bővebb információt találsz ezen a weboldalon.

A rendezvény plakátja itt olvasható!