Éremvadászatra fel a VinAgora Felfedezettek standján!

Tegyünk egy felfedezőutat a VinAgora Nemzetközi Borverseny háza táján, és lássuk, milyen új kincsekre lelünk!

Magyarország legjelentősebb borversenyére idén közel 1000 borminta érkezett, több száz hazai és külföldi borászattól. A nevezők közül sokan önálló standdal jelennek meg a Budapest Borfesztiválon, bemutatva VinAgora érmes boraikat is a nagyközönségnek, ezért mindenképpen érdemes felkeresni a verseny honlapján (www.vinagora.hu) az Eredmények menüpontot, és összevetni a programfüzetben található kiállítói listával, hogy elcsípjük a legjobb tételeket.

Itt és most viszont olyan termelőkre koncentrálunk, akik önálló installációban ugyan nem jelennek meg a rendezvényen, de mivel kiválóan szerepeltek a borversenyen, szerettük volna, ha találkoznak velük a látogatók, ezért a VinAgora Felfedezettek standjában kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Jellemzően még kevésbé ismert, de nagyon izgalmas pincészetekről van szó, akikkel feltétlenül érdemes találkozni!

Csütörtökön a Birkás Menyhért által 1940-ben alapított, kunsági Birkás Borház & Bisztró nyitja a sort. A tizenpár hektáron gazdálkodó családi vállalkozás nagy hangsúlyt fektet a Kunság egyik legendás fehér fajtájára, az izsáki Arany sárfehérre, és nem is akárhogy! Egészen különleges, tradicionális erjesztésű, brut nature Sárfehér pezsgőjük idén aranyérmet nyert a VinAgorán.

Ugyanezen a napon csatlakozik a csapathoz a soproni illetőségű Steigler Pince. A nemrég alapított, de rendkívül igényes és profi borászat a történelmi Soproni borvidék egyik ígéretes új színfoltja, szinte biztosan komoly jövővel. Az organikus szőlőtermesztést a Fertő-táj tisztelete vezérli, azzal a céllal, hogy a borok hűen tükrözzék vissza a terroirt. A borversenyen két arany- és egy ezüstérmet is bezsebeltek, a Zöld veltelínijüket vétek lenne kihagyni!

Steiglerék péntekre is maradnak, Birkásék viszont átadják a stafétát a Badacsonyi borvidék szívéből érkező Éliás Birtoknak. A gyönyörű balatoni panorámával büszkélkedő pincészet most a borain keresztül csempészi be ezt az életérzést a Budavári Palota falai közé. A VinAgorán a borvidék egyik igazi klasszikusával, a Szürkebaráttal érdemeltek aranyérmet.

Szombaton komplett váltás lesz a standban, és két újabb borászat érkezik. Egy napig lesz velünk az Antal Pincészet a Hajós-Bajai – és részben a Szekszárdi – borvidékről, valamint vasárnapig marad a Palkó család, akiket a Tokaji borvidékről üdvözölhetünk.

Az Antal család kezdetben csak szőlőtermesztéssel foglalkozott, de az előző évtized első felében úgy döntöttek, hogy önállóan, saját név alatt jelennek meg a borpiacon is. Elsősorban üde, könnyedebb, gyümölcsös borstílus jellemzi őket, és mesterei a rosénak, amiből rögtön öt félét is készítenek, szép sikerekkel. Az idei VinAgoráról ugyanakkor egy illatos, ropogós Cserszegivel hoztak el egy aranyérmet, és csak remélni tudjuk, hogy maradt még belőle a fesztiválra!

Végül, de semmiképpen nem utolsó sorban, essen pár szó a végtelenül szimpatikus Palkó házaspárról is! A Tokaji borvidék nem éppen legismertebb, de ettől még nagy múltú településén, Abaújszántón gazdálkodó család önálló márkaként nem olyan régen jelent meg a színen, de ez nem tükrözi a valós tapasztalatot, hiszen a feleség és édesanya Palkó Gabi a Bardon Pince borásza volt évekig. A VinAgorára idén első ízben neveztek, de rögtön a csúcson kezdtek, hiszen bezsebelték a „királykategória”, vagyis a botritiszes borok Champion díját 2017-es Aszújukkal.

Jó felfedezést kívánunk mindenkinek a 33. standnál!