Boregyetem

Egri Bor Most - Csillagjegye: Bika

A Budapest Borfesztivál minden évben megtartja szakmai nyitórendezvényét, a Boregyetemet. Idén szeptember 2-án az Egri Borműhelyt alapító tíz pincészet kiemelkedő borait lehet kóstolni a MOM Kulturális Központban, miközben annak tagjai bemutatják a borvidék két kiemelt márkáját, az Egri Bikavért és az Egri Csillagot, valamint mesélnek legújabb dobásukról, az egri palackról is.

Egri Bor Most - Egri borvidék

Fontos információk 

Időpont: szeptember 2. 16.00-19.30 

Helyszín: MOM Kulturális Központ, Kupolaterem (TÉRKÉP)

Belépőjegy:

 • elővételben augusztus 31-ig: 4 500 Ft/fő
 • szeptember 1-től és a helyszínen: 5 500 Ft/fő

A belépőjegy tartalmazza a kóstolt borokat, az előadásokat, korlátlan vízfogyasztást és borkísérő sajtválogatást.

Budapest Borfesztivál - Boregyetem jegyvásárlás

A kóstolósor

Csillagok
 • Egri Csillagok - Egri Csillag Classicus 2018
 • Juhász Testvérek Pincészete - Egri Csillag Classicus 2018
 • Tóth Ferenc Pincészet - Egri Csillag Superior 2018
 • Petrény Winery - Astra Egri Csillag Superior 2016
 • Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok - Egri Csillag Grand Superior 2015
Bikák
 • Eszterházy Károly Egyetem - Egri Bikavér Classicus 2017
 • Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok - Egri Bikavér Classicus 2016
 • Soltész Családi Pincészet - Egri Bikavér Superior 2016
 • St. Andrea Szőlőbirtok - Igazán Egri Bikavér Superior 2016
 • Gál Tibor Pincészet - Egri Bikavér Síkhegy Grand Superior 2016

Egri Bikavér

Előadók:

Moderátor: Tóth Adrienn - Wineglass Communication

A program

Egri Bikavér

Az Egri borvidéken termelt kékszőlő-fajtákból készülő házasítás elnevezése a helyi legenda szerint az egri vár 1552-es ostromakor keletkezett, ám írásos források szerint a 19. század közepéig nincs említés a Bikavérről, amit 2017-ben egyetlen vörösborként hungarikumnak nyilvánítottak.

Az Egri Bikavér előállításához használt szőlő csak az egri borvidékről származhat, a szőlőket jellemzően külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják. Meghatározzák a szőlőművelés szabályait, a tőketerhelést, a termésmennyiséget, a szőlő minőségét, és hogy melyik területről származhatnak az egyes borok. A Kékfrankos használata kötelező, és ebből a fajtából kell a legnagyobb arányban házasítani. Három szinten készülhet Bikavér Egerben: classicus, superior, és grand superior; a legmagasabb szinten minden szőlőnek ugyanarról a dűlőről kell származnia.

Egri Csillag

2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér szőlők teszik ki, az egri bikavér párjaként jó lenne egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozni. Mára már szinte nincs is helyi borászat Egri Csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartanak Egerben.

Az Egri Csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelyben 50%-ban Kárpát-medencei fajta található, illatos fehéret viszont legfeljebb csak 30%-ot tehetnek hozzá. Minimum négy szőlőfajta borának aránya meg kell, hogy haladja külön-külön az 5%-ot, viszont egy fajta sem lehet több benne 50%-nál. A forgalomba kerüléshez a helyi borbíráló bizottság jóváhagyása kell.

Csakúgy, mint a Bikavér, három szinten készülhet: classicus, superior és grand superior kategóriában. A classicus friss, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne; a superior már gazdagabb, érettebb gyümölcsös aromájú bor, amelyben a hordós jegyek is határozottabban megjelennek. A grand superior pedig testes, kifejezetten érett, hordófűszeres illatokkal és ízekkel teli tétel, amelyben az alapborok egy dűlőről kell, hogy származzanak.

Egri palack

Egri palack

Az Egri Borműhely borászai egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. A formáját egy régi – az 1930-as években már használt –, szinte elfeledett egri borosüveg ihlette. A modern kori borászati normáknak megfelelően frissítettek a formán, a palack színén, a környezettudatosság jegyében könnyítettek az üveg súlyán, és feliratot is – „1552 Eger” – kapott minden egyes darab.

A Borműhely tagjai szeretnék, ha a fogyasztók számára azonnal felismerhetővé válnának, vizuálisan megkülönböztethetők lennének a magas minőséget képviselő egri borok. A palackokba kizárólag a borvidéken készülő, a helyi borbíráló bizottság által vakkóstolással minősített tételeket tölthetnek. Ezek lehetnek fehérek és vörösek, fajtaborok és házasítások, az egyetlen kritérium, hogy az egri superior vagy grand superior termékleírásnak feleljenek meg.

Budapest Borfesztivál - Boregyetem jegyvásárlás

Egri Bor Most - Egri Borműhely