Borban az igazság, halban az egészség!

„Kapj rá!” a halra a Budapest Borfesztiválon is!

A Budai Várban folytatódik a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampánya 2021. szeptember 23-26. között, a Budapest Borfesztiválon. A roadshow keretében ízletes halas falatok, füstölt halpástétom, füstölt halfilés baguette, izgalmas receptek, érdekes kvízjátékok várják a vendégeket a Csikós udvar 41-es „Kapj rá!” faházában.

A finom fogások mellé jól esik egy pohár finom bor, ami teljessé teszi az ételek esszenciáját.
Leggyakrabban a fehérborok jutnak eszünkbe, ha halfogyasztásról van szó. De mi a helyzet a vörös, illetve rozé borokkal? Ha ezek is passzolnak a halhoz, akkor hogyan döntsük el, mit töltsünk a pohárba?
Régi közhely, miszerint halhoz fehérbor passzol. Miért is? Egy japán borász társaság kutatói szerint a vörösborokban megtalálható kis mennyiségű vas erős hal-utóízt hagy a halfogyasztók szájában. Néhány kivételtől eltekintve a halak íze alapvetően gyenge és semleges, kevés utóízzel. Ezért nem mindegy, hogy milyen az elkészítési mód, a fűszerezés, illetve milyen szósszal és köretekkel tálalják őket. Az ideális borválasztáshoz érdemes a tányérunkban megkeresni a vezető ízt és ahhoz viszonyítva kiválasztani a bort. Egy jó tanács, ami hüvelyujj szabályként vezethet minket: minél inkább a hal természetes ízei dominálnak, annál kevésbé illatos bort érdemes választani. Minél szárazabb a hal húsa, annál szikárabb és minél zsírosabb, annál testesebb bort kíván.

Eldönthetjük, hogy vakon bízunk a szabályokban, vagy felkerekedünk, és a Budapest Borfesztiválon néhány kóstolót követően meghozzuk a halételek és borok párosítására vonatkozó saját reguláinkat.