Folyékony Arany

Megszületett az első magyar borról szóló mozifilm, a Folyékony arany! A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás szeptember 19-től látható a mozikban.

Borfesztivál Extrák | 2019. 06. 10.

Új film, magyar és borról szól!

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás új filmjének, a Folyékony aranynak. A tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról szóló alkotás közönségtalálkozóval egybekötött premierjét szeptember 14-én, szombaton rendezték meg a miskolci Csodamalom Bábszínházban. A Folyékony arany a CineFesten egyúttal a dokumentumfilmes versenyszekcióban is szerepel. Az alkotás a rangos nemzetközi filmfesztivált követően, szeptember 19-től látható országszerte a mozikban.

Alkotók

Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező legújabb dokumentumfilmje a Nemzeti Filmalap támogatásával, az Éclipse Film gyártásában készült el. Az operatőr Vízkelety Márton, a film producere Ugrin Julianna, kreatív producere Ditz Edit, nemzetközi borakadémikus. A filmzenét Dés László, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző komponálta, a vágó Hargittai László H.S.E.

Főszereplők

A filmben megszólalók a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászai és a magyar borkultúra nagykövetei: Szepsy István, a mádi Szepsy Pincészet alapítója; Bacsó András, a Tokaj-Oremus Pincészet igazgatója; és Alkonyi László, az egykori Borbarát magazin főszerkesztője, aki jelenleg a tállyai Kaláka Pincészet társtulajdonosa és borásza.

Folyékony arany

Folyékony arany a Borárverésen

Két évtizede összefog a borász szakma, a Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, hogy segítsen. A Jótékonysági Borárverés olyan nagy múltú esemény, ami minden évben felajánlók és licitálók széles körét mozgósítja. Számos borászat egyedi és értékes tételeket ajánl fel, melyek eladásából befolyt teljes összeg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számlájára kerül. Az idei borárverésen egy nem hétköznapi tétel is kalapács alá került: a Vertigo Média felajánlása a film három főszereplőjének egy-egy különleges borát tartalmazta. Szepsy István egy 2011-es évjáratú Tokaji aszút, Bacsó András egy 1999-es Oremus 6 puttonyos Tokaji aszút, míg Alkonyi László a Kaláka Pince 2013-as Tökösmál borát és a Borbarát magazin egyik első, 1996-os példányát kínálta árverezésre. A tétel kikiáltási ára 150.000 forint, a leütési ára pedig 370 000 forint volt.