Akik legyőzték a francia borokat – Vendégeink az USA-ból

Idén a rivaldafényben az USA borai állnak. Két standon három állam kiemelkedő képviselőitől lehet izgalmasabbnál izgalmasabb borokat kóstolni.

Ki ne ismerné a híres 1976-os Paris Wine Tastinget? Tudjátok, a borverseny, ahol a Napa-völgyi vörösborok vakkóstoló során jobbnak bizonyultak, mint a világ akkor legjobbnak tartott bordeaux-i nagyágyúi. A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő borvidék mellett érdemes azonban a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni. A Sonoma-völgy első borászatát a magyar származású Haraszthy Ágoston alapította; a Lodi borai pedig felveszik a versenyt akár a legkiválóbb Chateauneuf- du-Pape tételekkel is. Akik inkább a hűvösebb klíma tételeit kedvelik, azok is megtalálják a számításukat: a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington állam (pont a másik oldalon, mint ahol a fővárost találjuk), hozzá csatlakozik Oregon. Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a két teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam elsősorban francia szőlőfajtákból készített borait.

KALIFORNIA

Napa Valley
Kalifornia legmagasabb minőségű, nemzetközileg legismertebb és legdrágább bortermelő területe. Az első kaliforniai borvidék (országosan pedig a második), amely az amerikai eredetvédelmi rendszer kialakulásának kezdetén megkapta az AVA (American Viticultural Area) státuszt. Bár az 1860-as évek óta folyik itt szőlőtermesztés, igazi hírnevet 1976-ban, a híres Paris Wine Tasting után szerzett.

Sonoma Valley
Észak-Kaliforniában helyezkedik el, Napa után a második leghíresebb bortermelő vidék az államban, mely változatos topográfiájának és klímájának köszönhetően nagyon sokféle prémium minőségű bor előállítására alkalmas. A Sonoma az őslakos indiánok nyelvén annyit tesz, mint „a Hold völgye”. Az első szőlőket ferences szerzetesek telepítették az 1820-as években, az első borászatot, a Buena Vista Winery-t Haraszthy Ágoston alapította 1857-ben.

Lodi
Kalifornia északkeleti részén helyezkedik el, a Central Valley régió része. A mediterrán klíma és a szőlőültetvények sok helyen köves-kavicsos talaja miatt sokszor a francia Chateauneuf-du-Pape borvidékhez hasonlítják. Elsősorban az öreg tőkés Zinfandel borokról ismert, de készül itt prémium Chardonnay, Merlot, Cabernet sauvignon és Sauvignon blanc is. Zinfandel: A Dél-Olasz Primitivo szőlő fajtának/bornak az amerikai megfelelője. Az ország második legnagyobb mennyiségben termelt szőlő fajtája.

Monterey
160 km-es észak-déli irányú kiterjedésével meglehetősen nagy borvidék, amely a Monterey-öböltől Paso Robles-ig húzódik. A termelés több mint fele Chardonnay. Északi és déli területei között viszonylag nagyok a klimatikus különbségek, így a hűvösebb északi részen a Chardonnay mellé Rajnai rizling és Pinot noir, míg a déli részen bordeaux-i fajták társulnak.

WASHINGTON ÁLLAM

Yakima Valley
Az első AVA – azaz az amerikai eredetvédelmi rendszerbe bejegyzett borvidék – az államban, mely ezt a státuszt 1983-ban nyerte el. Washington termőterületének negyede található itt, és elsősorban a két fehér világfajtával, a Chardonnay-val és a Rajnai rizlinggel értek el kimagasló eredményeket az itteni borászatok.

Columbia Valley
Yakima után, 1984-ben kapott AVA státusz, és jelenleg technikailag a washingtoni termelés 99%-a ez alá a nagy ernyő apelláció alá tartozik. Ahogy az elmúlt évtizedekben fejlődött a borászat az államban, úgy differenciálódtak az egyes borvidékek, és mára a Columbia Valley is több „al-apellációra”, vagyis önálló AVA-ra tagozódik.

Horse Heaven Hills
Ikonikus borvidék, amely nevét egy pionír után kapta, aki mikor meglátta a vidék szélesen elterülő prérijeit, így kiáltott: „Ez aztán a lovak menyországa!” Melegebb klímájú, mint az állam többi borvidéke, ami ideális a csúcsminőségű Cabernet sauvignonok készítéséhez.

Cold Creek Vineyard
Tulajdonképpen dűlő és nem borvidék, bár sokan úgy gondolják, hogy önálló AVA státuszt érdemelne. A hetvenes években, még jóval az állam első apellációinak bevezetése előtt, a washingtoni borászat atyjának tartott Walter Clore telepített itt összesen 200 hektárnyi szőlőt. Jelenleg teljes egészében a Chateau Ste. Michelle cég tulajdonában van.

 

 OREGON

Willamette Valley
A Willamette folyó völgyében elterülő borvidék az oregoni Pinot noir egyik leghíresebb szülőhazája, mely mára nemzetközileg is magasan jegyzett borászatoknak ad otthont.

Walla Walla Valley
A borvidék nagyjából kétharmada Washington államban található, a többi pedig átnyúlik Oregonba. Elsősorban francia fajták dominálnak, élen a Syrah-val, majd a bordeaux-i fajtákkal, de találunk itt gyönyörű Pinot-kat és Chardonnay-t is.

 

Bemutatkozó Borászatok28/A stand: Michael David Winery - Lodi, Central Valley Borvidék (Kalifornia, USA)


28/A stand: Cline Family Cellar - Lodi, Central Valley (Kalifornia, USA)


28/A; 28/C stand: La Crema Winery - Sonoma, Monterey, Russian River, Willamette Valley (Kalifornia, Washington, USA)


28/A; 28/C stand: Kendall-Jackson Winery - Sonoma (Kalifornia, USA)


28/A; 28/C stand: J-Lohr Wines - Napa, Monterey, Paso Robles (Kalifornia, USA)

28/A stand: Seghesio Family Vineyards - Sonoma (Kalifornia, USA)


28/A stand: Patz & Hall - Kalifornia, USA


28/A; 28/C stand: J-Artezin Wines - Kalifornia, USA

28/A; 28/C stand: Eroica - Washington, USA

28/B stand: Chateau Ste. Michelle - Columbia Valley (Washington, USA)

28/B stand: Columbia Crest Winery - Columbia Valley (Washington, USA)

28/B stand: H3 - Horse Heaven Hills (Washington, USA)

28/B stand: Zena Crown - Willamette Valley (Oregon, USA)

 

28/B stand: Coduri Willamette - Washington, Oregon, USA

 

28/B; 28/C stand: Ponderosa Chamisa - Washington, Oregon, USA

 

28/B stand: Liquid Light - Washington, Oregon, USA

 

28/C stand: Stag’s Leap - Napa (Kalifornia, USA)

 

28/C stand: Hess Presson Estate - Napa (Kalifornia, USA)