Visszatérés a Budavári Palotanegyedbe

A Nemzeti Hauszmann Program keretében kapja vissza régi fényét a Palota

Támogatói tartalom | 2021. 08. 24.

Pár éve még a budai Vár világörökségi helyszínéhez méltatlan, Tabán felé néző romos telkei fogadták azokat, akik a Dísz tértől sétáltak az Oroszlános udvar felé a Budavári Palotanegyedben. A Nemzeti Hauszmann Program keretében azonban egymás után születnek újjá az egykori csodálatos épületek, mára elkészült a Főőrség és a Lovarda. Megújult a Csikós udvar is, a Mátyás kútja ismét régi fényében látható a Hunyadi udvarban, a megújult déli összekötő szárnyban pedig az újjászületett Szent István-terem csodái várják a közönséget. A hajdani fénykort visszaidézve gyógyulnak be a nemrég még tátongó sebek a történelmi városszöveten: ideje visszatérniük ide a látogatóknak is!

A palotanegyed Tabánra tekintő része a történelem során sokszor átalakult. Itt, a palota nyugati előterében 1945-ig magas színvonalon megtervezett kiszolgálóépületek álltak, melyek ugyan megsérültek a második világháborúban, ám helyreállításuk helyett mégis elbontásuk, feledésbe süllyesztésük mellett döntöttek. Több mint fél évszázados adósság törlesztése zajlik napjainkban.

A Dísz tér felől érkezve csodálható meg a francia barokk pavilonok hangulatát idéző Főőrség, egykor a királyi testőrség hivatala. 2020 tavaszára hitelesen rekonstruálták, földszintjén a Royal Guard Cafe kapott helyet, amely gasztronómiai különlegességeket kínál végre a Budavári Palotanegyedben, így már nem kell egy finom kávéért elzarándokolni a Mátyás-templom környékéig. Teraszáról a 2020 őszén felújított Mátyás kútját, Strobl Alajos szobrász 1904-ben alkotott mesterművét, a „budai Vár Trevi-kútját” lehet megcsodálni a Hunyadi udvarban.

A Főőrség mellett vezet le a Csikós udvarba az újjáépült neoreneszánsz Stöckl lépcső, az ország egyik legrégebbi történelmi lépcsője, amelyet szintén helyre kellett állítani.


A Csikós udvarban a névadó szobor fogad, ifj. Vastagh György Lovát fékező csikós nevű alkotása, amelyet restaurálása után helyeztek vissza ide 2019-ben. Mögötte áll az 1902-ben, Hauszmann Alajos tervei alapján emelt Lovarda, amelyet 1950-ben tettek a földdel egyenlővé és amely 2021 szeptemberétől multifunkcionális rendezvénytérként működik majd. Tervezett séták keretében újra megcsodálhatóak benne Róth Miksa hatalmas, színes üvegablakai, és a rekonstruált fa díszmennyezet. Az épület mögötti zöldfelület a Törökkert nevet kapta, felidézve, hogy az oszmán korban Jeni mahallénak, „új városnak” nevezett negyedhez tartozott. Itt található két óriáslift, akadálymentes feljutást biztosítva a Palota útról a Csikós udvar teraszára, ahonnan újabb lift vezet az Oroszlános udvarba, a Budavári Palota szintjére, így a turistabuszoknak nem kell feljönniük a Várhegyre.

Ha pedig valaki felliftezik az Oroszlános udvarhoz, érdemes meglátogatnia az újjászületett Szent István-termet is. A megújuló déli összekötő szárnyban rekonstruált történelmi helyiség a Budavári Palota csodája, amely egykor fényes udvari események helyszíne volt. A 19-20. század fordulójának iparművészeti csúcsteljesítményét ma ismét eredeti állapotában lehet megcsodálni.