VinAgora 2024 eredmények

Szokatlanul erős mezőnyből kerültek ki az idei VinAgora borverseny díjazottjai

Eredmények | 2024. 05. 06.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a VinAgora Borverseny oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!

Több hónapnyi előkészület után, idén is gördülékenyen, probléma nélkül zajlott a 25. VinAgora Nemzetközi Borverseny. Több szempontból is különlegesnek számít az idei megmérettetés, beleértve a borok minőségét, azaz a rendkívül erős mezőnyt, a zsűri összetételét és a kivételes hangulatot a negyed évszázados, jubileumi alkalom megünneplésének köszönhetően. A 25 éves tapasztalat a szervezők kezében rutinnak tűnhet, azonban a folyamatos megújulás, a trendek követése évről évre friss lendületet ad a munkájukhoz.

Hazánk borversenye minden szempontból minőséget képvisel a nemzetközi normáknak megfelelően. A pontos, precíz előkészületi munkálatokon túl elengedhetetlen az innovatív technológiai háttér a VinAgora alapvetően magas színvonalának megtartásához. A Borkult által fejlesztett WineCompass borbíráló szoftver megbízhatósága, komplexitása és pontossága kiemelt szerepet tölt be az eredmények hitelességében. A tableteken történő borbírálat során a zsűri mentesül minden papíralapú adminisztrációtól, lehetővé téve a bor egyszerű, pontos és gyors beazonosítását, elemzését és értékelését. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a program legújabb, még inkább felhasználóbarát verzióját használták idén a zsűritagok. A borok egyéni értékeléseinek összegyűjtését, átlagolását majd a pontszámok összesítését a rendszer azonnal, hiba nélkül végezte el.

Minden borverseny kétségkívül fontos és nélkülözhetetlen a borágazat fejlődéséhez, viszont érdemes megjegyezni, hogy a versenyek szabályzata különböző szempontrendszerek szerint lettek kialakítva. A VinAgora a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (VinoFed) által ajánlott 100 pontos, pozitív bírálati rendszer alapján zajlik, így hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyként tartják számon.

A VinAgorán minden pohárba töltött bor elismert hazai és külföldi borászok áldozatos és elhivatott munkájának gyümölcseként bontakozott ki, melyekhez a bírálók egységesen, ugyanazzal a tisztelettel álltak hozzá. Azért, hogy ez gond nélkül megvalósulhasson, a 6 fős bizottságok munkáját tapasztalt koordinátorok segítették a minták megfelelő előkészítésével. A borok nyitása, hőmérsékletének folyamatos monitorozása, a sorszámok ellenőrzése, vörösborok levegőztetése, a palackok fekete zsákba rejtése, a felszolgálók irányítása és a bizottságok elnökeivel való kommunikáció mind a koordinátorok felelősségi körét alkotta, és a verseny színfalak mögötti munkájának szerves részét képezte.

Idén kiemelkedően erős mezőnyből kerültek ki a szakmai zsűri által éremmel díjazott borok. Az éremkiosztás szabályainak köszönhetően csak a nevezett minták 30%-a részesülhet nagyarany, arany- vagy ezüstéremben, azonban ezek megoszlását a végső pontszámok határozzák meg. Idén a végleges ponthatárokat kivételesen magasan kellett meghúzni, ezért az aranyérmes borok száma drasztikusan nőtt, ami egyben azt is jelentette, hogy az ezüstérmeké jelentősen csökkent a tavalyi eredményekhez képest.

Figyelemreméltó, hogy a csendes vörösborok kategóriájában rendhagyó módon egyáltalán nem született ezüstérem, ezzel fordított arányban az aranyérmek száma viszont nőtt, így e kategória borainak egyharmada a dobogó tetején végzett.


A borversenyről dióhéjban

A borminta sorozatok és a kóstolási sorrend kialakítása már jóval a verseny előtt megtörténik a nevezés lezárása után. A borsorok sorrendjét szín, karakter és cukortartalom figyelembevételével kell kialakítani úgy, hogy azok 10-12 bort tartalmazzanak szériánként, illetve azokon belül is szem előtt kell tartani az évjáratot, a hordós érlelés intenzitását és az illatintenzitást is.

A bíráló bizottságok az első minta értékelése előtt próbabírálatot végeznek. Az úgynevezett belövő bor (mise-en-bouche) nyílt pontozásával törekednek arra, hogy kiegyensúlyozott bírálati követelmények alakulhassanak ki a verseny során.

Az borok előkészítése egy külön helyiségben, a bírálattól teljesen elkülönítetten folyik, megelőzve a verseny megzavarását és megőrizve a borok teljes anonimitását. A bizottságok egy másik teremben dolgoznak, ahol csak a kóstolás lebonyolításában résztvevők lehetnek jelen. Nem kis feladat minden érzékszervvel naponta 33-35 borra összpontosítani, ezért a borsorokat követően a pontozók rövid szünetet tartanak.

A bírálati lapon szereplő pontok összesítése után az átlagtól 5 pontnál jobban eltérő pontszám - a jelentős eltérések torzító hatása miatt - nem kerül beszámításra a végső pontszámba. Amennyiben a bizottságok tagjai között a bírálat során szakmai ellentét alakul ki, a bizottság elnöke konstruktív megbeszélés során rendezi azt.


Lássuk az eredményeket

Több száz minta várakozott, hogy a palackból a pohárba öntve elnyerje a zsűri tetszését. 14 különböző országból összesen 877 bort neveztek a versenybe, melynek háromnegyed része hazánkból származott. Az aranyérmek megoszlása is ugyanebben az arányban alakult, így ezek 25%-át külföldi borok vitték haza.

A mezőny magas színvonalát tükrözi a kiosztott aranyérmek sokasága az összes éremhez képest. A zsűritagok idén az borok 23 %-át arany- és mindössze csak 6%-át taksálták ezüstre.

A véglegesített ponthatárok értelmében 53 ezüst-, 203 arany-, 9 nagyarany és 7 Champion éremmel jutalmazták a felső 30%-ot az éremkiosztási szabályoknak megfelelően. A borok eredményei alapján számos különdíj is gazdára talált.

eredmények

 

Jöjjenek elsőként a különböző főkategóriák legjobb borai, vagyis a Champion díjas tételek:

 • Csendes fehérborok kategóriája: J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023
 • Csendes rosék kategóriája: Font Pincészet – Font Cabernet Sauvignon rosé 2023
 • Csendes vörösborok kategóriája: Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon 2020
 • Pezsgők kategóriája: Szentpéteri Borpince – Chardonnay Méthode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021
 • Természetes édes borkülönlegességek kategóriája: Hangavári Borászat – Tokaji Furmint késői szüretelésű 2021
 • Botrytisálódott borok kategóriája: Babits Borászat – Babits Tokaji 6 puttonyos Aszú 2019
 • Gyöngyözőborok kategóriája: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Jóbarát gyöngyözőbor 2023

A Champion győztesek a fehér, rosé és vörös kategóriákban csak a száraz borok közül, a pezsgő kategóriában pedig csak a tradicionális eljárással készült, brut tételek közül kerülhetnek ki. A bíráló bizottságok elnökei a Champion-díjas borokat a legalább aranyérmet szerzett, ezen belül is az 5-5 legmagasabb pontszámot elért tételek közül választják ki párhuzamos vakkóstolással. Hatalmas öröm, hogy 2022 óta idén újra Champion díj kerülhet kihirdetésre a gyöngyözőborok kategóriájában egy kiváló, friss és üde borkülönlegesség megtestesítőjeként.

Amennyiben egy adott fajtából legalább 15 magyar minta érkezik, akkor a fajtán belül a legtöbb pontot elért aranyérmes bor nyeri el a legjobb magyar fajtabor különdíját, melyet külön oklevél tanúsít. Csak olyan fajtaborok versenyezhetnek, melyek esetében a technológia nem írja felül a fajtakaraktert. (Így például elnyerheti a különdíjat egy Merlot rosé, de nem nyerheti el egy Furmint aszú, vagy egy Pinot noir pezsgő.)


Idén a legjobb magyar fajtaborok:

 • Cabernet franc: Stier Pincészet - Villányi Franc Super Premium 2019
 • Kékfrankos: Vylyan Pincészet - Kékfrankos 2022
 • Irsai Olivér: Gál Szőlőbirtok és Pincészet - Gál Irsai Olivér 2023
 • Cabernet sauvignon: Garai Pincészet - Täuninger Cabernet sauvignon 2020
 • Olaszrizling: Herold Pince - Liebling Olaszrizling 2020
 • Chardonnay: Herold Pince - Saci Chardonnay 2023
 • Merlot: Herold Pince - Vinori Merlot 2019
 • Rajnai rizling: Palik Pincészet - Rajnai Rizling 2022
 • Sauvignon blanc: Szöllősi Pincészet - Sauvignon blanc 2023
 • Syrah: Maul Zsolt Prémium Winery – Démon 2020
 • Furmint: Grand Tokaj Borászat Terroir Selection Szarvas Furmint 2021
 • Pinot Noir: Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Pinot Noir 2022

 

Amennyiben egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért aranyérmes bor különdíjban (Best of Country) részesül, melyet idén az alábbi borok érdemeltek ki:

 • Best of Australia: Wakefield Taylors Wines – St Andrews Chardonnay 2022
 • Best of Brazil: Don Guerino – Monteolivo 2023
 • Best of France: Mas du Novi - Le Chemin de No(s) Vi(es) 2019
 • Best of Italy: Cantine Torrevento - Primaronda Castel del Monte DOC Rosato 2023
 • Best of Slovakia: Pivnica Čebovce - Müller Thurgau neskorý zber 2023
 • Best of Spain: J. García Carrión - Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc - Verdejo Edicion Especial 2023


A 25. jubileumi VinAgora Nemzetközi Borversenyen számos különdíj is gazdára talált:

 • Csonka és Fiai Kft. különdíja a „Legeredményesebb családi pincészetnek”:
  Herold Pince (Pannonhalmi borvidék)
 • A Hovány Csoport különdíja a „Legeredményesebb fiatal borász” számára:
  Rappay József, Schieber Borászat (Szekszárdi borvidék)
 • A Vince Magazin különdíja a „VinAgora felfedezettje” számára:
  Ifj. Hörcsik Richárd, Tokaj-Portius Borászat (Tokaj-hegyaljai borvidék)
 • A Chef Market különdíja a „Legérdemesebb, környezettudatos termelésből származó bor” számára:
  Riczu Bor- és Vendégház - Villányi Franc 2019 (Villányi Borvidék)
 • Az Amorim Cork Hungary Zrt. különdíja két „Elkötelezetten parafadugó zárást alkalmazó borászat” számára:
  Fritz Borbirtok (Szekszárdi borvidék)
  Royal Tokaji Borászati Zrt. (Tokaj-hegyaljai borvidék)
 • A Bóna Labels különdíja a „Legkreatívabb és legkifejezőbb öltözetű palack” számára:
  Pannonhalmi Főapátság Pincészet - Hemina fehér 2021 (Pannonhalmi borvidék)


A Prix VINOFED díjat négy kategóriában – csendes, száraz fehér-, vörös- és rosé borok, illetve brut pezsgők – ítéli oda a Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége a szervezet minden tagversenyén egységes szabályok szerint. A kiválasztás módja megegyezik a VinAgora Champion választás szabályrendszerével, így ebben a négy kategóriában a Champion díjas borok automatikusan megkapják a VINOFED különdíját is.

 • Prix VINOFED – csendes, száraz fehérbor:
  J. García Carrión – Pata Negra Rueda Sauvignon Blanc, Verdejo Edicion Especial 2023
 • Prix VINOFED – csendes, száraz vörösbor:
  Garai Pincészet – Täuninger Cabernet sauvignon 2020
 • Prix VINOFED – csendes, száraz rosé:
  Font Pincészet - Cabernet Sauvignon rosé 2023
 • Prix VINOFED – brut, klasszikus eljárással készült pezsgő:
  Szentpéteri Borpince – Chardonnay Methode Traditionelle Blanc de Blancs Brut Pezsgő 2021


Akiknek köszönettel tartozunk

A borversenynek a Budapest Congress Center adott otthont, ahol a megszokottak szerint kényelmes és ideális környezetben valósulhatott meg a borbírálat. A részletes eredmények beszámolója a Vince Magazin júniusi számának VinAgora mellékletében hozzáférhető. Az Amorim Cork Hungary a verseny támogatásán kívül 1000-1000 parafadugót biztosít két, általa kiválasztott pincészet számára. A bírálók a Chef Market jóvoltából a természetes tisztaságú Szigetközi ásványvízzel semlegesítették érzékszerveiket a borok bírálata közben, emellett a cégcsoport egy különdíjat is felajánlott. A borospoharak töretlen sikeréhez a Csonkagroup járult hozzá az ólommentes kristályüvegből készült, kiváló minőségű, kellemes tartású poharaikkal, a cég egy különdíjat is felajánlott. A poharak tisztaságáért a vendéglátóipari mosogatógépek specialistája, a Miele vállalt garanciát. A Hovány Csoport a különdíjak személyes átadásához biztosított a borverseny szervezői számára egy extrákkal felszerelt, kényelmes kisbuszt, emellett különdíj felajánló is volt. A VinAgora új támogatója a Bóna Labels, az exkluzív címkék gyártója, aki szintén különdíjjal jutalmazott egy pincészetet. A borok megfelelő előkészítésében többek között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem diákjai közreműködtek lelkiismeretes munkájukkal, szakszerű felszolgálásukról pedig a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tanulói gondoskodtak. A védnökséget adó két szakmai szervezettől Fernando Gurucharri (VinoFED) és Emeline Zufferey (OIV) végezték a verseny szakmai ellenőrzését, és mindent a legnagyobb rendben találtak.
A VinAgora Borverseny a borkultúra csúcstalálkozója, ahol a magas színvonalat a kiváló minőségű borok mellett a nagyra becsült szakmai zsűri hozzáértése teszi minden évben lehetővé. A rendezvény szervezéséről és lebonyolításáról, a verseny hangulatáról, a résztvevők hozzáállásáról a bizottság tagjai minden évben pozitívan vélekednek.