Városliget projekt: kulturális csodák egy helyen

A Városliget megújítása mára Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektjévé vált, olyan kulturális csodákkal gazdagodott az ország, amelyek mára a főváros új jelképeivé váltak.

Rosalia támogatói tartalom | 2024. 05. 06.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Rosalia Fesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!

A Városliget megújítása mára Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektjévé vált, olyan kulturális csodákkal gazdagodott az ország, amelyek mára a főváros új jelképeivé váltak. A Liget Budapest Projekt első 10 éve során elkészült fejlesztéseknek köszönhetően a Városliget ismét régi fényében ragyog, Budapest elsőszámú családi élményparkjává vált, a legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújtva. Visszaigazolja mindezt, hogy az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk már átlépte a nyolcmillió főt. Idén is rengeteg újdonsággal találkozhatnak a parkba látogatók: jelentős zöldfelületi felújítások mellett új családbarát attrakciókkal, és fantasztikus kiállításokkal is találkozhat a közönség.

Nyár elején fontos mérföldkőhöz érkezett a Városliget tájépítészeti megújítása, elkészült a Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontjának, a KRESZ parknak és környezetének a régóta várt megújítása. A háromhektáros parkrészen a mindennapi közlekedési helyzeteket játékosan bemutató játszórész jött létre, amellyel a Városligeti Nagyjátszótérhez fogható méretű, összetettségű és vonzerőjű attrakcióval gazdagodott a Liget családbarát kínálata. Miniatűr vonatok, repülők, helikopter és egy irányítótorony is várja a kicsiket, de felépült egy mini városrész is, ahol interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait.

A megújult KRESZ park felfedezését követően mindenképpen érdemes ellátogatni a karnyújtásra lévő Magyar Zene Házába is, hiszen májustól látható az intézmény új időszaki tárlata. A Dívák & Ikonok című kiállításon Rihanna, Björk, Whitney Houston, Janelle Monáe, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül ismerhető meg a dívák rendkívüli ereje és kreativitása. A nagyszabású kiállítást a világ legnagyobb iparművészet-és design múzeuma, a londoni Victoria and Albert Múzeum rendezte.

Ősszel pedig a Néprajzi Múzeum kerül a fókuszba, ahol a gyűjtemény minden korábbinál nagyobb hányada lesz megismerhető az intézmény épülő, új állandó kiállításán. A szeptemberben megnyíló, több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben csaknem 3000 műtárggyal találkozhatnak majd a látogatók. Az új, magyar és nemzetközi vonatkozású etnográfiai anyagot bemutató gyűjteményi állandó kiállítás létrehozása érinti a múzeum közönségforgalmi tereit is, ezért a múzeum június végén bezár, hogy kora ősszel az új tárlattal és megújult terekkel várja a látogatókat.