Öt kiváló rosé maradt versenyben a SPAR Magyarország és a Rosalia közös pályázatán

Az idén 10. születésnapját ünneplő Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget, illetve a rendezvény szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kft. nyílt pályázatot hirdettek a hazai borászok körében.

Belső oldal - láthatatlan | 2021. 02. 08.

Kedves olvasónk! Ezt a hírt a Rosalia Fesztivál oldalunkról vettük át. Ha szeretnéd eredetiben megjeleníteni, kattints ide!

Az idén 10. születésnapját ünneplő Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget, illetve a rendezvény szakmai főtámogatója, a SPAR Magyarország Kft. nyílt pályázatot hirdettek a hazai borászok körében, hogy megtalálják azt a rosét, amely méltó módon képviseli a jubileumi rendezvényt a SPAR és INTERSPAR áruházak polcain, és amely a nyárköszöntő esemény hivatalos ünnepi bora lesz. Mutatjuk az első forduló eredményeit!

 

A pályázatra több mint ötven kiváló rosé érkezett mintegy negyven borászattól. A győztes kiválasztása két fordulóban zajlik: a most lezajlott első fordulóban kizárólag szakmai zsűri értékelte a tételeket, míg a hamarosan sorra kerülő második fordulóban a legjobb öt rosét kóstolja újra a szakmai zsűri, illetve két szerencsés SPAR vásárló és egy Rosalia látogató, hogy közösen döntsenek a végső favoritról. Utóbbi három főt kérdőív és sorsolás segítségével választják ki a SPAR beszerzői és a rendezvény szervezői.


Az első kóstolási és bírálati kör zsűrijének tagjai voltak:


Nyitrainé Dr. Sárdy Diána – a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának főigazgatója
Zilai Zoltán – a VinAgora Nemzetközi Borverseny és a Rosalia igazgatója, a Magyar Bor Akadémia elnöke
Tar Tiborné – a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tangazdaságának vezető technikusa
Antal Gábor – a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. online kommunikációs vezetője
Mánya Virág Veronika – a SPAR Magyarország vezető szortiment managere
Klausz Róbert – a SPAR Magyarország szortiment managere
Kővári Gábor – a SPAR Magyarország marketing managere


A benevezett borokat természetesen vakon kóstolták a bírálók, mindennemű előzetes információ nélkül. A szoros versenyben végül az egyéni pontszámok összesítése után az alábbi négy termelő öt roséja jutott tovább a második fordulóba:


Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Kunsági borvidék (két borral)
Paulus Molnár Borház – Móri borvidék
Fritsch Pince – Villányi borvidék
Belward Pincészet – Pécsi borvidék

Érdekesség még, hogy mind az öt tétel cuvée, és nem fajtabor, és mindegyik házasítás tartalmaz vagy Kékfrankost, vagy Pinot noirt. Az előreláthatóan február végén megrendezésre kerülő második, végső forduló eredményéről és a Rosalia idei ünnepi boráról hamarosan hírt adunk!