Georgia borászatai a legősibb hagyományait ötvözi a modern borászkodás innovációival, melynek autentikus egyedi karaktere mély történelméből merítkezik. A Borfesztivál díszvendége 10 féle bort sorakoztat fel 5 különböző borászattól, melyek a Halászó gyerekek teraszán lévő standjuknál kóstolhatók 16 és 22 óra között.
Borászatok:
ETHNO
Az Ethno egy organikus borászat, amely borait a Kakheti régió három borvidékén - Manavi, Khashmi és Shilda - található bio szőlőültetvényeikről szüretelt szőlőből készítik. Az Ethno Wines tulajdonosai két helyi borrajongó, akiknek szenvedélye a természetes életmód és borkészítés. Szőlőbirtokaik a borászati hagyományairól híres Kakheti régióban, Tbiliszitől mindössze 30, illetve 70 kilométerre keletre fekszenek. A borászat 700 méterrel a tengerszint felett fekszik, a szőlőtermesztéshez kedvező éghajlati viszonyok között. Minden szőlőt a helyi biodiverzitás fenntartásával és hagyományos georgiai módszerekkel szüretelnek.
MELITONI
A borászat története1921-ben egy Meliton Skhirtladze nevű látnokkal kezdődött, akit a borászat iránti rendíthetetlen szenvedély vezérelt. Qvevri pincéjét 1840 méterrel a tengerszint felett fekvő Mravaldzali faluban indította útjára, ahova minden egyes szőlőszemet gondosan felszállítottak a szomszédos, 700 méterrel alacsonyabban fekvő Khimshi faluban lévő szőlőterületéről. Kivételes, precízen és gondosan készített borai generációkon keresztül öröklődtek, a minőség és a hagyományok védjegyévé váltak. Napjainkra egy modern üzem az ő elhivatottságának gyümölcse a generációkon átívelő kézművesség bizonyítéka.
MUKHRANI
A Château Mukhrani a 16. században királyi birtokként kezdte életét, és mindig is híres volt pompás parkjairól és kertjeiről. Az 1876 óta bortermeléssel foglalkozó birtok ma Georgia egyik legrégebbi pincészete. Mukhrani georgiaiul azt jelenti, hogy „tölgyfákkal díszített”. Nevéhez méltán hű 19. századi kastély, a pincék, a kertek és a szőlőültetvények nyitva állnak a nagyközönség előtt. A gyönyörű birtok érintetlen környezetével és hihetetlen hagyatékával abszolút kötelező célpont az országba látogató borbarátok számára.
ORGO
A Kelet-georgiai borászat a 8000 éves Qvevri borkészítési hagyományra specializálódott. Az 50 éves öreg tőkékről begyűjtött szőlő napjainkban igen ritka és kivételesen komplex aromájú borok készítésének alapanyaga. Az idős tőkékről származó szőlők koncentrációja és a borászok szakértelme a borok egyedülálló kombinációja. Az Orgo olyan egyedi elképzelésű borokat készít, amelyek az ősi qvevri stílust követik mégis az elegancia új szintjére emelik azt.
CHELTI
A Chelti pincészet története a múlt századig nyúlik vissza, amikor a Kakheti régió mélyén, Shilda faluban a Mirianashvili család ősei megépítették első borospincéjüket. A családi hagyomány 2001-ben éledt újjá Giorgi Mirianashvili, a Chelti borászat alapítója és vezérigazgatója kezdeményezésére, aki a már meglévő pincéket és szőlőültetvényeket bővítette. 80 hektárnyi területet foglalnak el összeségében az ültetvények, a hagyományos Qvevri és klasszikus (tölgy és acél) tartályokat rejtő pincék, valamint egy földalatti borraktár és a turisztikai komplexum.