Ez történik a testeddel, ha minden este megiszol egy pohár bort

A Mindmegette.hu összegyűjtötte, milyen előnyökkel járhat a rendszeres, de mértéktartó borfogyasztás.

Támogatói tartalom | 2021. 08. 30.

A borról már régóta úgy gondolják, hogy az egészségünk hasznára válhat, mindaddig, amíg mértékletesen fogyasztjuk. A Mindmegette.hu összegyűjtötte, milyen előnyökkel járhat a rendszeres, de mértéktartó borfogyasztás.


1. Tovább élhetsz

Egy pohár bor egy nehéz nap után hosszabb életet eredményez - állítják a Harvard kutatói. A rendszeres, ám mértékletes borfogyasztók halálozási aránya 34 %-kal kisebb, mint a sör vagy röviditalok szerelmeseié.


2. Nem égsz le a napon

Íme egy másik példa arra, hogy maradhatsz fiatalabb napi egy pohár bor segítségével. Egy spanyol tanulmány szerint a borban lévő antioxidánsok megvédhetik bőrünket a napégéssel szemben. Ha a bőrünk káros UV sugárzásnak van kitéve, kémiai reakciókat vált ki a szervezetben. Ez a kémiai reakció a bőrsejtek sérülését és égését okozza, ám a szőlőben található antioxidánsok leállíthatják azt a kémiai folyamatot, amely megöli a bőrsejteket és napégéshez vezet. Tehát legközelebb, amikor a barátaiddal a parton élvezitek a koktélokat, válasszatok helyettük inkább egy pohár bort!


3. Jót tesz a szívednek

A vörösborról már régóta tudjuk, hogy segít megvédeni a szívünket. A borban lévő antioxidánsok bizonyítottan növelik a HDL koleszterinszintjét, ami a vérben megtalálható, védő koleszterin, ami a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti.


4. Kisebb eséllyel leszel cukorbeteg

Ha problémáid vannak a cukorbetegség kezelésében, egy pohár bor valóban segíthet. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a mérsékelt ivóknak 30 százalékkal alacsonyabb esélyük van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, azonban ügyelni kell arra, hogy ne lépük túl a napi 1 dl-es mennyiséget. Ha a borról, mint gyógyszerről beszélünk, véssük az eszünkbe: a kevesebb több!


5. Boldogabb leszel

Mindannyian kicsit nyugodtabbnak érezzük magunkat egy pohár bor után. A napunk stresszei eltűnnek, miközben a barátainkkal és a családunkkal vacsorázunk, élvezzük a jó beszélgetést és a nagyszerű borokat. Kiderült, hogy ezek a jó érzések túlmutatnak egy egyszerű, baráti vacsorán. A BMC Medicine egyik tanulmánya szerint a mérsékelt borbevitel védelmet nyújt a depresszió ellen. Hetente 2-7 pohár bor (nem, nem naponta) segít a depresszió leküzdésében. Azonban, ha az ivás mérték nélkül zajlik, a depresszió esélye is megnő.


6. Kisebb eséllyel leszel rákbeteg

Mindannyian hallottuk már a vörösbor és a szívbetegségek megelőzéséről folytatott kutatásokról, de a rákhoz kapcsolódó hírek is izgalmasak. A rendszeres alkoholfogyasztás általában növeli a rák kockázatát, de van egy kivétel a szabály alól: a vörösbor. A vörös szőlő héján talált vegyi anyagok csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteronszintet a premenopazában lévő nők körében. Ez a hormonális eltolódás pedig csökkenti az emlőrák kockázatát.


7. Az agyadnak is jót tesz

A mértékletes borozás megvédheti az agyadat a vérrögöktől vagy az agyvérzéstől. Azoknál, aki néhány dl bort fogyasztanak, nyolc százalékkal alacsonyabb a stroke kockázata. Egy pohár vörösbor a vacsora mellett csökkenti a demencia kockázatát is. A mértéket tartó vörösborosoknak 23 százalékkal alacsonyabb esélye a demencia kialakulására.