Elsőbálozók a Borfesztiválon

Fedezd fel azokat a nagyszerű borászatokat, pincéket, kereskedőket, akik eddig még soha sem, vagy nagyon-nagyon régen állítottak ki a Borfesztiválon.

Borfesztivál Extrák | 2025. 08. 12.

Heinemann Testvérek – a minőségi italok szakértője

Vannak nevek, amelyek garanciát jelentenek a minőségre. Ilyen a hamburgi székhelyű Gebrüder cégcsoporthoz tartozó, Heinemann Testvérek is. A több évtizedes múlttal rendelkező italkereskedelmi cég leányvállalata1992 óta van jelen a hazai piacon és a kezdetektől a legjobbak közé pozicionálta magát.

Kínálatuk igazi kincsesbánya minden különleges ital iránt érdeklődő számára. A választék túlnyomó része gondosan válogatott, magas színvonalú importtételekből áll, különösen a spiritek világának színes a palettája. A Heinemann azonban nemcsak a párlatokhoz ért, hanem azt is pontosan tudja, hogy egy minőségi bor kóstolása közben mitől érezheted azt, hogy valami igazán különlegeset tartasz a kezedben.

Első megjelenésükkel a Borfesztiválon rögtön a világ legnagyobb borvidékeinek ikonikus neveit hozzák magukkal: érkezik a legendás Louis Roederer és a Rothschild pezsgőháza Champagne-ból, a Zonin Prosecco elegáns buborékjai Olaszországból, valamint a világszerte kedvelt Villa Maria Sauvignon blanc-ja Új-Zélandról. És ez még csak a kezdet, hiszen borsoraikban ott sorakoznak a kedvenc külföldi vörösboraink is Puglia napsütötte lankáiról, Szicília vulkanikus terroirjából, Kalifornia aranyló dűlőiről és Portugália izgalmas borvidékeiről.

Aki a Barokk kapu felől közelíti meg a fesztivált, rögtön a Heinemann standjába botlik a Halászó gyerekek teraszán (1-es stand). Érdemes itt rögtön megállni egy kóstolóra, mert ezek a borok többnyire csak palackos kiszerelésben érhetőek el, a Borfesztiválon azonban kinyílnak a palackok és egy pohárral is szívesen töltenek nekünk a prémium tételekből.

Optimus Winery – Friss lendület, kifinomult élmények Etyek szívéből

Az Etyek–Budai borvidék egyik legfrissebb, mégis rendkívül ígéretes szereplője idén először mutatkozik be a Budapest Borfesztiválon. Az Optimus Winery borai mögött egy családi szerelemprojekt áll, mely 2019-ben született meg, és néhány év alatt komoly, kézműves borászattá nőtte ki magát.

A kezdetben hobbi-borászatként induló vállalkozás mára közel 4 hektáron gazdálkodik, évente mintegy 20 000 palackkal gazdagítva a hazai borkultúrát. A természetközeliség, a kreatív kísérletezés és a minőség iránti elkötelezettség minden egyes palackban tetten érhető. Kétségtelenül a tradicionális pezsgőkészítés a fő csapásirány, viszont akárcsak egy igazi műhelyben, a friss must, narancsbor, pet-nat, reduktív tételek és tölgyfahordós érlelésű borok is helyet kapnak. Kóstolj bele te is az alkotás szabadságába, a természet ritmusába és az őszinte vendégszeretetbe az Oroszlános udvar 115-ös standjánál.

Gluck Birtok – tradíció, hit és kortárs borkultúra

Etyek lankái között, ahol a természet nyugalma találkozik az emberi kéz precizitásával, egy különleges borászat ír új fejezetet a magyar borkultúrában. A Gluck Birtok nemcsak a minőség és karakter iránti elkötelezettségével tűnik ki, hanem azzal is, hogy hazánk első és egyetlen tanúsított kóser borászata. Itt a zsidó hagyományok szellemisége harmonikusan fonódik össze a modern borkészítés technológiájával.

A birtok 2022-ben került egy zsidó származású tulajdonoshoz, aki szívügyének tekinti a zsidó borkultúra hazai megerősítését és újraértelmezését. A Gluck Birtok működése a legszigorúbb vallási előírások mentén zajlik: a bort csak olyan személyek érinthetik, akik betartják a zsidó (sabbath) nyugalom törvényeit, a felszenteléstől egészen a palackozásig. A borok előállítása során állati eredetű anyagok használatát tiltják a szabályok, kizárólag kóser alapanyagok kerülhetnek felhasználásra, ami egyedülálló tisztaságot jelent.

És hogy miért lesznek ott a Budapest Borfesztiválon? Mert hisznek benne, hogy a kóser bor nem rétegtermék, hanem nyitottszívű emberek itala. Nem csak a zsidó közösségnek vagy a vegán életmód híveinek szól, hanem mindenkinek, aki értékelni tudja a tiszta, karakteres ízeket, a tudatosságot és a minőséget. A Gluck Birtok egy új korszak küszöbén áll, ezért szeretnék ezt a lépést azokkal is megosztani, akik most találkoznak először ezzel a különlegességgel. Az Oroszlános udvar 95-ös standjánál minden apró részletre fény derül a kóser borokról.

Kaisergarten Nier Borház – tökéletes borok minden hangulathoz

A Borház kínálatának túlnyomó része külföldi, kisebb részben magyar borokból áll, méghozzá olyan tételekből, melyeket a világ legismertebb boros eseményein, mint a ProWein, fedeznek fel a cég borszakértői. A portfólióba történő válogatás alapelve egyszerű, mégis rendkívül tudatos: minden egyes palacknak hűen kell tükröznie a régiót, ahonnan származik. Mindemellett az összes tételnek önálló karakterrel, hitelességgel és kivételes ízélménnyel is kell rendelkeznie ahhoz, hogy bekerüljön a gondosan válogatott kínálatba. „Jóból a legjobbat” – így szól a mottójuk, ennek szellemében nemcsak minőségre törekednek, hanem arra is, hogy maradandó ízélményt nyújtsanak.

Hosszú idő telt el azóta, hogy Kaisergarten Nier Borház utoljára részt vett a Borfesztiválon, most azonban új lendülettel és izgalmas újdonságokkal tér vissza a Budavári Palotába. A 12-es standnál, a Duna festői látványával a háttérben tematikus kóstolósorokkal várják a látogatókat, amelyek országokra, fajtákra vagy stílusokra épülnek, így bárki megismerheti egy-egy régió vagy szőlőfajta ízvilágán keresztül egy adott borvidékre jellemző karaktereket.

Füzik Pincészet

Pincészetük egy igazi családi vállalkozás, ahol minden egyes palack bor mögött ott van a család szíve-lelke, keze munkája és elhivatottsága. A szőlőműveléstől kezdve a borkészítésen át egészen a vendégek fogadásáig minden munkafolyamatot maguk végeznek. 5,5 hektáron gazdálkodnak, különböző szőlőfajtákkal dolgoznak, és mindig arra törekednek, hogy a boraik tükrözzék a termőhely adottságait, valamint a bor iránti szenvedélyüket. A minőség számukra nem csupán szempont, hanem alapelv. Minden évjáratban az a céljuk, hogy élményt adjanak – legyen szó egy könnyed, gyümölcsös fehérről vagy egy karakteres, hordós érlelésű vörösről.

A Borfesztiválra változatos kínálattal készülnek – üde fehérborokkal, zamatos rozéval, valamint karakteres vörösborokkal –, amely hűen tükrözi a pincészet stílusát. Különleges házasításokat is hoznak, amelyekben megmutatkozik a kísérletező kedvük és az a fajta kreativitás, amit csak egy családi pincészet tud felszabadultan képviselni. Borainkat mindazoknak ajánlják, akik értékelik a kézműves borok mögött rejlő történeteket, a családi gondoskodást és az őszinte vendégszeretetet. A 68-as standnál személyesen is megismerhetjük a család tagjait, kérdezhetünk tőlük, beszélgethetünk velük.

Ha prémiumról van szó, a FinestWine nem ismer kompromisszumot

Több mint két évtizede van jelen a hazai borvilág színpadán a FinestWine, és ez idő alatt a minőségi borkereskedelem egyik meghatározó szereplőjévé vált. Nagykereskedelmi háttere biztos alapot nyújt ahhoz, hogy portfólióját a legnagyobb gondossággal és szakértelemmel válogassa össze, ahova kizárólag olyan tételek kerülhetnek be, melyek nemzetközi szinten is etalonnak számítanak. Ezek a borok rendre szerepelnek a világ top 100-as listáin, 95 pont felett teljesítenek a legszigorúbb értékeléseken, vagy éppen Robert Parker és James Suckling ajánlásait viselik büszkén a címkéjükön és nem ritka az sem, amelyik a világ Michelin-csillagos éttermeinek borlapjain szerepel.

A borkereskedés minden prémium igényt ki tud elégíteni. Habozó névre keresztelt, elegáns kisüzletük valódi kincseskamra a buborékos italok rajongóinak. Kínálatuk kizárólag pezsgőkből áll, mint prosecco, cava, franciacorta és champagne, amelyekkel idén a Budapest Borfesztivál látogatóit is meg szeretnék ismertetni. Kezdetnek, hogy hangzik egy rendhagyó vertikális prosecco-sor egy kivételes DOCG minősítésű, hegytetői dűlőbőről? Ráadásul kis szerencsével összefuthatsz magával a borásszal is, aki maga is ellátogat a Borfesztiválra, hogy meséljen a sorozat mögötti történetről és évjáratokról.

A vörösborok szerelmeseinek is kihagyhatatlan állomás lesz a Csikós udvar 79-es standja, ahol a FinestWine a fesztivál egyik legexkluzívabb vörös válogatással készül. Olyan telt, mély és komplex borok érkeznek, amelyek egyenként is ritkán kerülnek pohárba, nemhogy egyszerre, egy helyen. A fókuszban a 14% alkoholfok feletti vörös nagyágyúk állnak, a piemonti dombvidék klasszikusai, mint a Barolo és Barbaresco, a szupertoszkán csodák, köztük a legendás Sassicaia.

Csak néhány név az exkluzív sorból: a világhírű Tenuta San Guido Sassicaia Toszkánából, a történelmi Pio Cesare és Borgogno Piemontból, valamint a selymes, de határozott karakterű Le Macchiole Merlot Bolgheri szívéből.

 

Ez a weboldal a szolgáltatásainak biztosítása érdekében cookie-kat használ. A szolgáltatások igénybevételével Ön elfogadja a cookie-k használatát, melyről az Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat bővebben.
Összes süti elfogadása
A kiválasztottak elfogadása