Életmentő adomány

Vásároljunk együtt új mentőautót a Máltai Mentőszolgálatnak!

Borfesztivál Extrák | 2021. 10. 05.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata alapítása óta a legmodernebb és legjobban felszerelt mentőautókkal végzi életmentő szolgálatát. A máltai mentőkön az elmúlt harminc év során több mint száztízezer beteget láttak el, fedélzetükön mintegy 500 önkénes dolgozott. A Máltai Szeretetszolgálat egy új mentőautó megvásárlásához kéri a Budapest Borfesztivál Jótékonysági Borárverésén licitálók és a nagyközönség támogatását. 

A Máltai Mentőszolgálat elsősorban a hétvégéken és az ünnepnapokon dolgozik, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársait tehermentesítse. A máltai mentőhöz egyedülálló módon 120 fős személyzet tartozik: orvosok, ápolók, gépkocsivezetők, mindannyian önkéntesek. Mérnök, jogász, könyvelő, állatorvos, pap és repülőgép-pilóta is végez szolgálatot segédápolókén a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsiján. Munkájukért hálát nem várnak, és semmiféle juttatást nem fogadnak el. A máltai önkéntes mentősök az vallják: Jutalmunk a megmentett élet!  A Máltai Szeretetszolgálat mentőautóját M28-as hívójellel riasztja az OMSZ, az egység autói az alapítás óta a legmagasabb felszereltségű rohamkocsik, melyeket a legsúlyosabb esetekhez küld a mentésirányító. A máltai mentőegység volt az első, melyen helyszíni vérrögoldó kezelést lehetett végezni, és a máltai rohamkocsin volt először vezeték nélküli ultrahang készülék.

A Batthyány térről induló egységet évente 1500 alkalommal riasztják, a Máltai Mentőszolgálat fennállása alatt több mint 110 000 embert látott el. A bevetések során a jármű évente 10 ezer kilométert fut, ez annyi, mintha minden évben ötvenszer megkerülné a Balatont.

A Máltai Mentőszolgálat tevékenysége a szó hagyományos értelmében vett önkéntes mentés, a szolgálat állami támogatás nélkül működik, költségeit nem számolja fel, térítési díjat nem kér senkitől. A mentőautó fenntartását, a kivonulások során felhasznált egészségügyi eszközöket és gyógyszereket adományokból vásárolja meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A fokozott igénybevétel és a folyamatos készenlét azonban a legjobb technikát is próbára teszi, mára elkerülhetetlenné vált a 2015-ben vásárolt mentőautó cseréje. Az új mentőautó beszerzésének várható költsége 40 millió forint, ezt az összeget csak adományozók támogatásával tudja előteremteni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.



A Budapest Borfesztivál a hazai borászokkal karöltve már 21 éve gyűjt a Szeretetszolgálat legkülönbözőbb céljainak megvalósítására. A borászok mindig önzetlenül ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, a licitáló vendégek pedig minden évben alázattal és jó hangulatban versengtek egymással a kikiáltott tételekért. A befolyt összeg évről évre rekordot döntött, reméljük, nem lesz ez idén sem másként!

Az új mentőautó megvásárlásához a Jótékonysági Borárverésen kívül az adomanyozz.hu/program/mento oldalon lehet hozzájárulni online adományozással vagy banki átutalással az OTP Bank 11784009-20200745 számlaszámon (közlemény: új mentő) lehet hozzájárulni.