hun  |  en
PROGRAMOK 2013

Még nap van hátra a következő  Borfesztiválig

A Budavári Borfesztivál vendégországa Portugália

 

A 22. Budavári Borfesztivál vendégországa Portugália

 

Miért éppen Portugália?

 

Enyhe, kellemes éghajlat, évi 3000 óra napsütés, 850 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart, melyet az Atlanti-óceán hullámai mosnak: Portugália egész évben tökéletes úti cél.

 

Ebben az országban húzódnak Európa legrégebbi határai, az idelátogatót rendkívül változatos, egymáshoz viszonylag közel elhelyezkedő tájegységek sokasága várja. Számos lehetőség kínálkozik a szabadidő eltöltésére, emellett egyedülálló kulturális örökséget ismerhet meg az országot felkereső vendég - a hagyományos és modern értékek tökéletes harmóniában egyesülnek. A fenséges ízek, a kitűnő borok és a vendégszerető emberek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Portugália a turisták legmagasabb igényeit is kielégítő, kedvelt idegenforgalmi célpont legyen.

 

Európa fővárosaitól csak pár órányi távolságra, a kontinens délnyugati végében fekvő Portugália a világ minden részéről vonzza a látogatókat. Fedezze fel Ön is ezt a varázslatos országot!

 

A Budavári Borfesztivál 2013-ban számos kiemelt programmal hozza közelebb, és teszi elérhetővé, kóstolhatóvá és hallhatóvá ezt a varázslatos országot. Legyen a vendégünk és tapasztaljon minél többet a portugál ízekből és élményekből! Szeretettel várjuk a Borfesztiválon a portugál borászatokat és gasztronómiát bemutató 127-es és 128-as standokon, valamint a Boregyetem második napján!

 

Douro

(Fotó: Filipe Rebelo)


 

Portugália borászata

 

Portugáliában a szőlőtermesztés és borkészítés több évezredes hagyományokra tekint vissza. Már a föníciaiak, majd később a görögök és a rómaiak is termesztettek szőlőt és készítettek bort a mai Portugália területén. Annak ellenére, hogy jelentős mennyiségben készülnek kiváló minőségű fehér-, és vörösborok, elsősorban a portói boroknak köszönhetően vált világszerte ismertté az ország borászata.

1756-ban a Douro vidéken létrehozták az első eredetvédelmi rendszerrel rendelkező Portugál borvidéket. A XIX. század végén az Európa borászatát sújtó filoxéra vész Portugália szőlőültetvényeit is jelentős mértékben károsította. Európa más országaihoz hasonlóan terület alapú eredetvédelmi rendszert vezettek be, 2010-re 31 eredetvédelmi zónát alakítottak ki.

Az ültetvényeken elsősorban autochton fajtákkal találkozhatunk. A fehér fajták közül elsősorban Alvarinho, Pederna, Encruzado, Trajadura, Loureiro fajtákat termesztenek, míg a kékszőlők közül a Tinto Roriz, a Baga, a Touriga Franca és a Touriga Nacional bír számottevő jelentőséggel.

Az egyes borvidékek éghajlati viszonyai nagy eltéréseket mutatnak. Az Atlanti-óceánnak köszönhetően az ország nagy részén óceáni az éghajlat, míg az ország belsejében kontinentális.

 

A legfontosabb borvidékek:

 

Vinho Verde

 

Vinho Verde Portugália legnagyobb borvidéke, az ország hűvösebb és csapadékosabb északnyugati részén található. Jelentése „zöld bor”, az ott termelt borok stílusáról kapta a nevét. Elsősorban a sok csapadéknak és gránitos talajnak köszönhetően magas savtartalmú, könnyű, üde fehér-, és vörösborok születnek.

 

Douro

 

A világ első (inkább Tokaj után a második – bár ezt Portugáliában máshogy gondolják), hivatalosan is körülhatárolt borvidéke. Portugália északkeleti részén található, a Douro folyó és mellékfolyói mentén, a spanyol határnál kezdődik és Porto városától mintegy 120 kilométerre ér véget. Éghajlata kontinentális, extrém forró és száraz nyarakkal és akár -15-20 °C-os hideg telekkel.

A folyót övező, rendkívül meredek lejtőkön folyik a szőlőtermesztés, teraszos ültetvényeken. A vékony termőréteg alatt gránitos pala altalaj található. Szinte kizárólag autochton fajtákat telepítenek, ezek közül is a legfontosabb a Touriga Nacional, a Touriga Franca és a Tinta Roriz (Spanyolországban: Tempranillo).

 

A portói bor

Bár maga a Douro borvidék 120 kilométerre fekszik Porto városától, a portói bor mégis a kikötővárosról kapta a nevét, hiszen évszázadokkal ezelőtt innen indultak útnak a bort szállító hajók.

A portói bor készítése során az erjedést borpárlat hozzáadásával szakítják meg, hogy megőrizzék a borban a gyümölcs aromákat, hosszan érlelhetővé tegyék a bort, és nem utolsó sorban, hogy megőrizzék cukortartalmát.

A szüret évét követő tavasszal a kész bort a folyón elszállítják a présházakból a Porto városával szemközti Vila Nova de Gaia városába, ahol a portói borházak érlelő pincéiben megkezdődik a borok érlelése. A portói borokra jellemző a hosszantartó fahordós érlelés, az érlelés ideje függ a borok és a portói ház stílusától.

Egy portói mindig házasítás. Nemcsak az egyes szőlőfajták borát házasítják, hanem az évjáratos borok kivételével, a különböző évjáratok termését is.

 

Dão

 

A Dão régiót minden oldalról hegyoldalak védik meg a szélsőséges időjárási hatásoktól. A viszonylag magas tengerszint feletti magasságnak köszönhetően az éjszakák hűvösek, ami lassabb érést, élénk savakat eredményez a Dão-i borokban. A borvidéken termő vörösborok általában jól érlelhetőek, leginkább Touriga Nacional és Alfrocheiro fajtákból készülnek. A fehér fajták közül az Encruzado a legkedveltebb, egyaránt készítenek belőle könnyű, friss borokat és fahordós tételeket is.

 

Alentejo

 

Az Alentejo régió gyakorlatilag az ország egyharmadát elfoglalja. A kifejezetten meleg klímájú borvidék elsősorban a vörösborok készítésének kedvez. A legfontosabb kékszőlő fajták az Aragonez (vagyis a spanyol Tempranillo), a Borba, az Évora, a Redondo és a Reguengos. A fehérek közül az Antão Vaz a legkedveltebb. A helyi fajták mellett Alentejo régióban a nemzetközi fajtákkal is szép eredményekkel kísérleteznek, elsősorban Cabernet Sauvignon és Syrah ültetvényekkel találkozhatunk.

 

Madeira

 

Madeira szigete Portugáliától délnyugatra, az Atlanti-óceánban fekszik. Magas hegyek és mély vülgyek barázdálják a felszínét. Klímájára erőteljes hatással van az óceán, a szőlő vulkanikus talajon, a hegyoldalakon található apró teraszokon terem. Magas kordonokon iskolázzák a szőlőt, a fürtök a lombozat alatt helyezkednek el, hogy védve legyenek az erős napsugárzástól. A legjellemzőbb szőlőfajták a Boal, a Verdelho, a Sercial, és a Malvasia, amit itt Malmsey néven ismernek. Ezek mind fehér szőlők, amiből avinálással (borpárlat hozzáadásával) készítenek száraz-, félszáraz-, félédes-, és édes borokat.

 

Forrás: www.spanishwine.com/portuguese-wine/map-of-portuguese-wine-regions/

Portugália borászata számokban

 

 

Szőlőtermő terület:

240.000 ha

Éves bortermelés mennyisége:

6.000.000 hl

Douro

1.350.000 hl

Vinho Verde

865.000 hl

Alentejo

810.000 hl

Éves borfogyasztás:

4.400.000 hl

A teljes mérethez kattintson a képre

 

Keresse a Vendégország standját a Borfesztiválon, és kóstoljon kiváló, izgalmas portugál borokat!

 


 

Fado a Budavári Borfesztiválon - Joana Amendoeira szeptemberben Budapesten lép fel

 

 

A fadoénekesnők ifjú generációjának egyik legismertebb, Magyarországon is népszerű képviselője szeptember 14-én, szombaton, 22.00 órakor lép színpadra a 22. Budavári Borfeszitválon.

 

A portugál énekesnő olyan erővel, frissességgel, színekkel és zamatokkal ajándékoz meg bennünket, amilyenre csak a legkiválóbb portugál borok képesek.

 

Joana Amendoeirát erős szálak kötik Magyarországhoz. A 31 éves énekesnő első külföldi koncertjét 16 évesen Kecskeméten adta és hatalmas sikert aratott. Énekelt magyar nyelven a Zorán pályafutásának 40. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi lemezbemutató koncerten. 2010-ben Budapesten egy különleges „magyar fado”-t is előadott, amelynek zenéjét Presser Gábor szerezte.

 

Joana Amendoeira énekstílusa alapvetően a klasszikus zenéhez közelít, kivételes szépségű hangja által a fado sajátos ragyogással cseng. Rendkívüli személyisége, hangja, karizmája, kontaktusteremtő képessége és az őt kísérő portugál gitár, klasszikus gitár és nagybőgő igazi szenvedélyt és erőt sugároznak.

 

Az énekesnő alig 13 évesen lett a női előadó kategória első helyezettje a portói Grande Noite do Fado tehetségkutató versenyen, és már igen fiatalon együtt lépett fel a legendás fadoénekessel, Carlos do Carmo-val. Komoly nemzetközi karriert futott be, rendszeresen fellép Európa legjelentősebb koncerttermeiben, varázslatos hangja rabul ejti a közönséget Amerikában, Japánban, Dél-Amerikában egyaránt.

 

Első lemezét Olhos Garotos ("Játékos szemek") címmel 1998-ban adta ki; a 2000-ben megjelent Aquela Rua ("Az az utca") és a 2003-ban megjelent Joana Amendoeira című albumai mind a szakma, mind a közönség körében hatalmas elismerést arattak. Az énekesnő 2004-ben, az év felfedezettjeként elnyerte a portugál sajtó fiatal tehetségeknek járó díját. A 2005-ben megjelent negyedik lemeze, az Ao vivo em Lisboa ("Élőben Lisszabonban") a 2004 novemberében a lisszaboni S. Luiz színházban adott szólókoncertjéről készült. A Mar Ensemble együttessel készített CD-je elnyerte az Amália Rodrigues Alapítvány „2008 Legjobb Fadolemeze” díját. 2010-ben látott napvilágot a Sétimo Fado ("Hetedik fado") címet viselő album. Legújabb lemeze a 2012-ben megjelent Amor Mais Perfeito ("Legtökéletesebb szerelem").

 

A fado

A fado (ejtsd: fádu, az elnevezés a latin fatum, azaz sors, végzet szóból származik) a portugálok világszerte ismert és kedvelt melankolikus zenei műfaja. Általában egy énekes (fadista) adja elő egy portugál gitár (guitarra) és egy spanyol gitár (violão) kíséretével. A XIX. század közepére a kávéházi muzsikaként jelentkező fado gyakorlatilag Lisszabon legdivatosabb zenei műfaja lett. Az édes-keserű dalok témája a szerelem, a féltékenység, a szenvedély, a fájdalom, a nosztalgia, magány, tenger, az öröm és a bánat. Meghatározója a saudade, az a sajátos portugál életérzés, mely magában hordoz vágyódást, honvágyat, hiányérzetet, szomorúságot, fájdalmat, a szerelem és a boldogság keresését. A fado az 1960-as években vált világhírűvé, elsősorban Amália Rodriguesnek köszönhetően. 2011-ben a fado felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tartalmazó listájára.

 


 

Arte e Cozinha – művészet és konyha, avagy portugál konyhaművészet a Borfesztiválon

 

Forrás:  gula.edicaoeletronica.com.br

Hozzávalók:

Sertéslapocka, disznóköröm, pacal

Szív-, szőnyeg-, feketekagyló

Gödölyecomb

Friss szardínia, durbincs, cápa, ördöghal, szépia

Bacalhau

Olívaolaj, rizs, hagyma, fokhagyma, koriander

Vinho Verde

Grelhador

 

Továbbá:

Takács Lajos séf (Laci!Pecsenye, Olimpia)  

Fülepi Kálmán séf (nU bisztró)

Ádám Csaba séf (Olimpia)

Molnár B. Tamás (Bűvös Szakács)

 

Vegyük a fenti hozzávalókat, jól keverjük össze és a garantált egy portugáliai fülledt este emléke.

 

Szeretettel várjuk a Borfesztivál portugál gasztronómiai standjánál - 128-as stand, Arte e Cozinha-Portugália ízei -, autentikus, egyedi ízekkel, kimagasló színvonallal, és garantáltan jó hangulattal!

 

 

Rendezvény naptár
Feliratkozás fogyasztói hírlevélre
Feliratkozás szakmai hírlevélre